Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Proje Opus – Libya’da Türkiye karşıtı hamle

Proje Opus – Libya’da Türkiye karşıtı hamle

Hava ve Deniz Yoluyla, Paralı Askerler Libya’ya indi. Sonra Plan daha güneye gitti.

Birleşmiş Milletler müfettişleri tarafından ortaya çıkarılan kısa ömürlü gizli bir görev, Libya’nın nasıl bir kaostan kurtulduğunu dünyanın gözleri önüne serdi.

 

Sabri Fedai AKALIN
Sabri Fedai AKALIN

Proje Opus – İki eski İngiliz denizcisi, Malta’dan Akdeniz’i geçerken bir çift askeri sınıf şişme botunu kullanıyorlardı. Sahte belgeler kullanılarak alınan  altı helikopter ise  Botswana’dan uçmaktaydı. Ekibin geri kalanı – Güney Afrika, İngiltere, Avustralya ve ABD’den paralı askerleri – Ürdün’deki bir eğitim kampı bölgesinden geldi.

Geçen yaz Libya’daki Bingazi’nin savaşa bağlı limanına giren paralı askerler soran herkese petrol ve gaz tesislerini korumaya geldiklerini söylemekteydiler.

Aslında, Birleşmiş Milletler müfettişleri daha sonra ortaya çıkarttığı gibi, misyonları, Libya komutanı Khalifa Hafter ile birlikte 80 milyon dolar ödenecek olan Trablus’a yönelik tüm saldırılarında savaşmak olacaklarını belirlendi.

Bu plan Hızlı şekilde yanlış gitti. ” Dakikası dakikasına uymayan biri” gibi kötü şöhretli bir lider olan Hafter ile uçakların kalitesi konusunda bir anlaşmazlık patlak verdi. 2 Temmuz’da, Libya’da sadece dört gün geçtikten sonra, paralı askerler sürat teknelerine binerek, kendileri için güvenli olan  Malta’ya doğru denize açıldılar.

Kısa ömürlü olmasına rağmen, berbat edilmiş olan görev Libya’daki meydan kavgası hakkında bir fikir vermektedir. Libya, başta Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Rusya ve Mısır olmak üzere güçlü yabancı sponsorlar tarafından.-uluslararası bir silah ambargosuyla sonuçlanmasından en ufak bir korku duymadıkları-.kaçakçılar, silah satıcıları, paralı askerler ve diğer vurguncular eliyle yürütülen bir savaşa ev sahipliği yapmakta.

Libya, petrol zenginliği ve kavgacı mücadele standartlarının birleşimi nedeniyle eşsiz bir çekim merkezi. Rus, Suriyeli, Sudanlı, Çadlı ve şimdi Batılı paralı askerler savaşa çekildiklerinde, bazen paralı askerlerce devam eden paralı bir savaş olma özelliğine sahiptir – bazense, mesela Suriyeliler söz konusu olduğunda, aynı ülkeden erkekler birbirleriyle savaşır.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nün Libya uzmanı Wolfram Lacher, “Herkese açık  bir savaş” dedi. “Herkes Libya’ya, her iki tarafta da savaşmak üzere Suriyelilerle birlikte hiç olmayacak kadar  saçma tipte silahlar ve savaşçılar getiriyor ve kimse onları durdurmuyor.”

Yabancı Silahlar, Paralar ve Savaşçılar

Seyrek nüfuslu petrol zengini bir ülke olan Libya, on yıllardır süren diktatör Albay Muammar el-Kaddafi’nin 2011 yılında Amerikan destekli bir koalisyon tarafından devredilmesinden bu yana kaos içinde birleşti. Hafter, barış görüşmeleri sonucu Trablus’ta Birleşmiş Milletler destekli kurulan kırılgan hükümeti devirmeyi hedeflediğini ilan etti.

2014’teki ilk saldırısından bu yana, Hafter bir dizi yabancı güç tarafından desteklenmekte. Geçtiğimiz yıl, Kremlin destekli güçlü bir özel ordu olan Wagner Group ile Trablus’u işaret eden saldırısını daha da arttırdı. Ancak Türkiye, Ocak ayında Trablus adına savaşa katıldı ve Hafter’in savaşını kargaşaya sürükledi.

Reuters’in bildirdiğine göre, Rus savaşçıların büyük bir grubu ve silahları hafta sonu boyunca başkentin güneyindeki ön hatlardan geri çekildi ve üç uçak ile birlikte Hafter güçlerince korunan bir bölgeye uçtu. Hafter’in güçlü yabancı sponsorları muhtemelen bir sonraki hamlesini belirleyecek.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Rolü

Şubat ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan gizli bir rapora göre, geçen yaz paralı askerlerce gerçekleştirilmek istenen başarısız keşif harekatı.Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki gizli şirketler ağı tarafından organize ve finanse edildi. Şirketler, Avustralyalı bir işadamı ve Amerika’nın en ünlü paralı girişimci Erik Prince’in yakın bir ortağı olan eski savaş pilotu Christiaan Durrant tarafından kontrol ediliyor veya kısmen sahipleniliyor.

Christiaan Durrant sosyal medya fotoğrafı 
Christiaan Durrant

 

Trump yönetimiyle yakın bağları son yıllarda Kongre incelemesine giren Erik Prince, Birleşik Arap Emirlikleri’nin fiili hükümdarı ve Hafter”in önde gelen dış sponsoru Veliaht Prens Muhammed bin Zayed için özel milis kuvvetleri sağladı. Libya’da savaş.

Birleşmiş Milletler müfettişleri Erik Prince’in başarısız paralı asker operasyonunda herhangi bir rol oynayıp oynamadığını inceliyorlar. Bir sözcü aracılığıyla, Prince, “Libya’da herhangi bir özel askeri operasyon iddiasıyla hiçbir ilgisi olmadığını” söyledi.

Atlantik Konseyi’nde eski bir özel askeri yüklenici ve üst düzey yardımcısı olan Sean McFate, “Libya savaşın değişen karakterine ilişkin bir vaka çalışmasıdır” dedi. “Savaşı politik bir faaliyet olarak görüyoruz, ancak Libya’da ticari bir faaliyet haline geliyor. Machiavelli’nin 16. yüzyılda tartıştığı türden savaşları yürüten, oraya giden her şeridin kar amaçlı savaşçılarına sahipsiniz. ”

Her şey, Her zaman, Her yerde

Haziran ayında Bingazi’ye konuşlanan 20 paralı asker ekibi, İngiliz ordusunda görev yapan ve Nijerya’da özel bir askeri yüklenici olarak çalışan eski bir Güney Afrika Hava Kuvvetleri subayı Steve Lodge tarafından yönetildi.

Diğerleri de kendi askeriydi – 11 Güney Afrikalı, beş İngiliz, iki Avustralyalı ve bir Amerikalı, ayrıca eğitimli bir pilot. Misyonları, Türk menşeli silah sevkiyatlarının Trablusgarp’taki hükümet güçlerine deniz yoluyla ulaşmasını engellemekti.

Birleşmiş Milletler müfettişleri, planın, sürat teknelerini ve saldırı helikopterlerini kullanarak gemilere binip arama yapacak bir deniz görev gücü oluşturmak olduğunu söyledi. Müfettişler, deniz gücünün, düşman hedeflerini takip ve yok edecek komandoları da içeren daha büyük bir operasyonun parçası olduğuna inanıyorlar.

İlk kez Bloomberg tarafından bildirilen Birleşmiş Milletler soruşturmasını bilen üç yetkili, New York Times’a içeriği hakkında bilgi verdi ve belgelerin kopyalarını sağladı. İsimlerinin açıklanmaması koşulu ile konu hakkında konuştular çünkü medyayla konuşma yetkileri yoktu.

Operasyon Opus hazırlıkları

Güney Afrika’da altı helikopter satın alındı ​​ve Gaborone, Botsvana’daki uluslararası havaalanına park edildi. Gizli olsa da, operasyon, üç Super Puma helikopterinin Botsvana Gazetesi tarafından internette yayınlanan ve kamyonlara yüklenmiş halde bir otoyoldan taşınmasının  fotoğraflanması ile  başlayarak uzun bir kanıt izi bıraktılar.

Biri Vietnam dönemi kullanılmış  C.I.A.’dan ödünç alınan Helikopterler, sloganı “Her şey, her zaman, her yerde, profesyonelce”  olan bir Ukraynalı havayolu şirketi SkyAviaTrans’a ait  kargo uçaklarına yüklendi. Havayolu şirketi geçtiğimiz yıl askeri malzemelerin Libya’ya taşınmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler raporunda belirtilmişti.

Uçuş belgelerinde hedefinin Ürdün olarak listelenmiş olmasına rağmen, Helikopterler Hafter’in doğu Libya’daki merkezinin yakınında Bingazi havaalanına indi.

İki sürat teknesi ise  – özel kuvvetler tarafından sıkça kullanılan, kuvvet veya moment etkisi altında şekil değiştirmeyen, formunu koruyan rijit gövdeli şişme botlar -birer makineli tüfekle donatmak için Malta’da lisanslı silah satıcı olan James Fenech’ten  Dubai merkezli “Opus Capital Asset” tarafından kiralandı,  27 Haziran’da da  Bingazi’ye götürüldü.

Rigid Inflatable Boats - Rigid Hull Inflatable Boats- Inflatable ...

Komutan Lodge, anlaşmaları müzakere etti, ancak  Christiaan Durrant tarafından kontrol edilen veya kısmen sahibi olduğu  Dubai merkezli birkaç şirket tarafından sözleşmeler yapıldı ve bunlar için ödeme yapıldı.

Şirketler ve Sahipleri

Şirketlerden biri olan Lancaster 6, Malta, Emirates ve İngiliz Virgin Adaları’ndaki benzer şekilde adlandırılmış şirketler ağının bir parçası. Şirketin Web sitesi “Refah barışı doğuruyor” anonsu ile açılmakta.

Bir diğeri, Opus Capital Asset, kadın girişimcileri tanıtan yerel bir dergi olan Emirates Woman tarafından 2019 “vizyonerlerinden” biri olarak takdim edilen  Dubai’de önde gelen bir İngiliz iş kadını olan Amanda Kate Perry tarafından yönetiliyor.

İskoçya’da bir adreste oturan ve kendisine telefonla ulaşılan,  komutan Lodge, silah ambargosunu ihlal etme suçlamalarını reddederken muhabirlerimize  küfür ederek telefonu kapattı. Telefonla ulaşan Bayan Perry ise , yorum yapmaktan kaçındı.

Christiaan Durrant’ın  sözcüsü, Birleşmiş Milletler’in Libya misyonu hakkındaki bulgularını “sadece olgusal ve yanlış bilgilendirilmiş” olarak reddetti ve başka sorulara cevap vermedi.

Halife Hafter Kimdir
Halife Hafter

Plan Bir Engelle Karşılaştı

Bingazi’de  Hafter, paralı askerlerin vaat ettikleri daha güçlü helikopterler yerine, bir memurun  “hizmet dışı helikopterler” dediği gibi, eski bir model getirmeleri üzerine çileden çıktı . Birleşmiş Milletler tarafından elde edilen bir belge, söz verilen uçağın bir Cobra saldırı helikopteri ile  keşif ve savaş için uyarlanmış olan bir LASA T-Bird içerdiğini göstermekte.

Rapora göre, Haziran 2019’un sonunda Ürdün Amman’da bir kargo uçağına bindiler. Resmi olarak, Ürdün adına Libya’da “jeofizik ve hiperspektral soruşturmalar” yürütmek için bilimsel topluluk adına seyahat ediyorlardı. Ancak BM raporu buna “örtbas hikayesi” olarak açıklamakta.

Asıl görevleri ise anlaşmaya göre ; “Türk tedarik gemilerini Liman başkenti Trablus’a giderken durdurmaları ve uluslararası kabul görmüş hükümet güçlerine yönelik silah tedariklerini engellemeleri ” idi.

İddia edilen gizli görev, sadece birkaç gün sonra bilinmeyen nedenlerle iptal edildi. Gerçekte herhangi bir saldırı gerçekleştirildiğine dair herhangi bir belirti yoktur.

Libya komutanıyla uzlaşamayan paralı askerler Malta’ya geri dönmeye karar verdiler. Ancak 2 Temmuz gecesi Bingazi’den ayrıldıktan sonra teknelerinden biri arızalanarak başlarını belaya soktu ve terk etmek zorunda kaldılar. 20 erkeğin hepsi tek bir tekneye sıkıştı ve Malta’ya doğru yola devam ettiler.

Haftalar sonra terk edilmiş tekne Libya Sahil Güvenlik tarafından bulundu ve fotoğrafları yerel haber medyasında yer aldı.

Verilen Sözler ve Silah Tacirleri

Kendi Web sitesinde Christiaan Durrant kendisini bir Kenya bebeği tuttuğunu gösteren bir fotoğrafla girişimci ve insani bir yardımsever  olarak sunmakta. “Gelecek nesilleri savaş belasından kurtarmak için” başlıklı bir  blog yazısı da sayfada yer almakta.

Bununla birlikte, son kariyerinin büyük bir kısmı, 2007’de Irak’ta 17 sivili öldürmekle meşhur olan özel askeri girişim  firması Blackwater organizatörü olan Erik Prince ile bağlantılıdır. Son yıllarda, Prince, Somali, Mali, Güney Sudan ve Afganistan’da özel askeri faaliyetlerde bulunmakta.

2014’ten 2016’ya kadar, Durrant, Prince yönetimi altında Frontier Services Group adlı bir şirkette çalıştı ve burada hizmet dışına çıkmış uçakları ucuz savaş uçaklarına dönüştürmek için çekişmeli bir proje yürüttü. Proje daha sonra Prince’e bağlı bir Bulgar şirketine aktarıldı ve buna LASA T-Bird adı verildi – aynı uçak Hafter’e söz verilmişti.

2017 yılında Christaan Durant,  Prince’in firması Lancaster 6’nın  ABD Savunma Bakanlığı tarafından  işbirliği yapılacak  bir şirket olarak listelediğini ilanından sonra, Prince ile  Afganistan’daki Taliban ile savaşmak için özel bir hava kuvvetleri kurulması önerisiyle bağlantı kurdu.

Durrant, Washington’a aşinalığını göstermeyi sevmekte. Facebook profil fotoğrafında, Pentagon’daki basın odasının podyumunda güneş gözlüğü takmış olarak yer aldığı  görülmekte. Hevesli bir denizci, Prince ile bir trimaran yatın sahibi ve geçen ay 25.000 dolara satışa sunulan Blackwater logosuyla süslenmiş bir katamaranın fotoğraflarını da yayınladı. Aynı tekne Bay Prince’in adına da tescil edilmişti.

Geçtiğimiz Temmuz ayında, Libya’daki paralı askerlik operasyonu devam ederken, Emirati firması Opus Capital,.Washington lobicilerinden Federal Associates’e “Afrika’daki jeopolitik konular” adını verdiği konuyla ilgili Beyaz Saray’da lobi faaliyetleri başlatmak için en az 60.000 dolar ödedi.

Durrant’ın sözcüsü, Opus Capital ve Lancaster 6, Birleşmiş Milletler araştırmacıları ile işbirliği yaptılar ve onlarla görüşmeyi teklif ettiklerini ifade ettiler. Prince’in şirketlerde hiçbir rolü olmadığını , “Her iki şirkette de hissedar, yönetmen ya da çalışan olarak yer almamaktadır” dedi.

Bir Ambargo ‘Şakası’

Libya’daki uluslararası silah ambargosu herkesin bildiği gibi, dişsizdir. Onu ihlal eden herkes olası bir seyahat yasağı ve bir varlık dondurma ile karşı karşıya kalsa da,.her ikisi de Libya vatandaşı olmayan, – her ikisi de Eritre halkı kaçakçısı idi – cezalandırıldı. Üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilileri bile ambargoya “şaka” diyor.

Büyük güçler, ya Libya’ya açıkça karşı çıktıkları için ya da  ABD gibi tereddütlü ve çelişkili politikaları olduğu için, kimlerin cezalandırılması gerektiği konusunda anlaşamamaktalar.

ABD, Trablus’ta hükümetini resmi olarak desteklerken, Trump, Hafter’e destek verdiğini ve geçen yıl üst düzey yetkilileri, Hafter’in Trablus’a yönelik saldırısına etkin bir şekilde yeşil ışık yaktılar.

Paralı asker operasyonu iki ay sonra geldi.

Paralı asker operasyonu hakkında soruşturma devam ederken yetkililer,.yaptırımları garanti altına almak için bazı kişilere karşı zaten yeterli kanıt bulunduğunu söylüyorlar.

Ancak şimdiye kadar tek yasal eylem, geçen ay polisin Malta’lı  silah tüccarı.Fenech ve çalışanlarından dördüne,. paralı askerlere sürat teknesi sağlamak için Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal etmekle suçlandığı Malta’dan geldi.

Fenech kendisine yöneltilen herhangi bir ihlal suçlamasını reddetti. “Açık ve Yasal  bir tekne anlaşmasıyla 2 tekne kiraladık ve kendimizi inanılmaz bir durumda bulduk,” dedi bir e-postayla.

Silah Tüccarı James Fenech’in ayrıca Prince ile iş ilişkileri var. 2018’de Blackwater markası altında saldırı tüfekleri, bıçaklar ve saatler gibi mühimmat satan Blackwater Ammunation firmasını başlattılar.

Libya’nın kaotik savaşı o kadar özgür ki, bazı vurguncular ön cephenin her iki tarafında bile çalışmayı başardılar. Ama bu riskli olabilir.

5 Ağustos’ta, General Hafter’in kuvvetleri tarafından yönlendirilen bir drone,.hükümetin bulunduğu bölge olan  Misurata’daki pistte bulunan bir kargo uçağını bombaladı. BU Kargo uçağı sadece bir ay önce Hafter’e helikopter teslim eden aynı SkyAviaTrans kargo uçağıydı.

Yetkililer bu kez Trablus’a askeri malzeme taşıdığını söyledi.

Hafter Destekçileri

Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Rusya ve Suudi Arabistan ile birlikte Mısır, Haftar milislerinin ana destekçileri.

BAE yıllardır savaş ağalarının güçlü bir destekçisi oldu ve Trablus’taki.ABD destekli hükümete yönelik saldırısını finanse etmek için büyük miktarda harcama yaptı. BM ayrıca BAE’nin Haftar’ı silah ve paralı askerlerle desteklediğini de açıkladı.

Libya’nın doğusundaki yasadışı silahlı kuvvetlerin lideri Hafter, Türkiye destekli Libya ordusunun son zamanlarda bir avantaj kazandığı.ve militanlarına ciddi kayıplar verdiği için Mayıs ayının başından beri sivillere yönelik saldırıları yoğunlaştırdı.

 

Visits: 133

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN