Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Sabri Fedai AKALIN
akalin@fikir.news
Üstüne oturunca Kıçınıza batmıyor mu?
  • 0
  • 1266
  • 07 Şubat 2020 Cuma
  • +
  • -

Her Kural bir gereklilikten doğmuştur.
Lee Iacocca Crysler firmasının başkanı iken arabalara ilk kez emniyet kemeri takmışlardı. Müşteri memnuniyetini araştırmalarında Emniyet Kemeri hakkında gelen en ilginç cevap ; ” Oldukça Güzel görünüyor ama üstüne oturunca kıçımıza batıyor ” olmuştur.

Pegasus Havayollarının İzmir – İstanbul seferini yaparken henüz kesinleşmemiş olmasına karşın arka-yan rüzgarla savrularak pist dışına sürüklenen ve üçe bölünen uçakta, 3 Yolcu hayatını kaybederken 175 kişi de yaralandı. Bazıları hafif sıyrıklarla kazayı atlatırken bazıları ise kendi ifadeleri ile, koltuklar arasında ileri geri uçmuşlardı .

Kendisi ile röportaj yapılan bir kadın yolcu ki, Kuyruk sokumu kırığı ile Omur çatlağından müşaade altına alınmıştı, öndeki koltuğun yerinde olmadığını ama kendisinin o mesafeyi uçarak katettiğini ve tekrar geriye , kendi koltuğuna düştüğünü ifade etmekteydi.

Peki insana sormazlar mı ” Kemeriniz neredeydi. ?”

Yurt içi ve Yurt dışına belki 200 den fazla uçmuş biri olarak söyleyebilirim ki, hepiniz de mutlaka şahit olmuşsunuzdur daha henüz uçak teker koyması ile birlikte ” ŞIRAK-ŞIRAK ” sesleri çıkartarak açılan kilit seslerini duymaktayım.  Bırakın uçağın  körüğe ya da alan park yerine yaklaşmasını, motorlar ters çalışıp da fren sistemi dahi devreye girmeden, oturduğu koltuktan ayağa kalkıp, üstelik üst bagaj kapaklarını açmaya kalkışanlar kadar sinirimi bozan başka bir şey olmamıştır yolculuklarımda.

Peki, kime bu kural tanımamazlık ?

Bunun mutlaka Psikoloji bilimince izah edilebilir bir çok nedeni vardır. Benim ilk aklıma gelenler; Uçak korkusu , Kapalı yerde kalma korkusu, geride kalma korkusu, yanında oturandan bir an önce kurtulma arzusu, Uçağı ilk terk edene verileceğini umduğu Madalya Alma içgüdüsü , Nikotine bir an evvel kavuşma baskısı.. Ne bileyim belki de Tabakhaneye BOK yetiştireceklerdir.

Bütün bu sebeplerden hangisi  olursa olsun bir gerçek var ki, yadsınamaz .. Kemer Takma Fizik kanunlarına karşı tedbir almaktır. Ve Siz, o kemeri takmayan Siz, aklınızca Fizik kuralını tanımadığınızı mı haykırıyorsunuz ? Çok yanılırsınız , çooook !!!

Hareket halindeki bir cisimle beraber hareket halinde olanlar, o cisim aniden durduğunda istemsizce ve son kaydedilen aynı hızda harekete devam ederler.
İşte O beğenmediğiniz emniyet kemeri, aracın – burada uçak – ani durmasında Size ” Otur oturduğun yerde” der, küstahça olsa da.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ” İdari Para Cezalarını Düzenleyen Yönetmelik yürürlüğe girmişti. Buna göre; emniyet kemerini takmayan, yolcuya bin lira para cezası veriliyor. ‘Kural tanımaz yolcu‘, belirlenen ihlallerden birini uyarıya rağmen sürdürmeye devam ederse ihlal pilot ve iki kabin memurunun imzasıyla tutanak altına alınıyor. Daha öncede ünlü şarkıcı Bülent Ersoy, Antalya’dan İstanbul’a gelmek için bindiği THY uçağında emniyet kemeri takmayınca uçağın kaptan pilotu, uçuşu erteleyip kalkış için ilerlediği pistten uçağı geri döndürmüştü.

Pegasus uçağının kaza yapmasıyla yaşanan ölüm ve yaralanma durumunda alınacak tazminat tutarları ne kadar
Pegasus kazasında yaşanan ölüm ve yaralanma durumunda alınacak tazminat tutarları ne kadar olacağı tek tek belirlenecek.

Peki, şimdi Pegasus Uçağına ne olacak?

Evet şimdi Pegasus Uçağına ne olacak..?

Siz sanmayın ki, uçak enkazında sadece teknik sorunlar araştırılıyor.
Her bir Koltuk tek tek incelenecek ve özellikle ölenler ile ağır yaralıların koltukları. Mesela yukarıda röportaj verenin koltuğu.. O kemer ne haldeydi diye..

Bir de kucağındaki çocuğu elleri arasından uçan Anne var..  Hani kemer nerede diye sormazlar mı Kadına ?

Merak etmeyin, o kemer sizi ele verecek bir izi mutlaka taşıyordur.

Bu neden mi önemli ? 

TAZMİNAT .. evet tazminat alacaksınız ve bu hakkınız. Pegasus Yolcuları için Tazminatın nasıl hesaplanacağı ile ilgili haberimizi buradan okuya bilirsiniz .
Konumuza dönersek;   Ölenlerin Varisleri ile yaralıların kendilerine (bazı hallerde Vasilerine) ödemeler yapılacak ama önce incelemeler bitecek. İşte o araştırmalarda ANAHTAR kelime EMNİYET KEMERİ olacak.

Ve borçlu dahi çıkabilirsiniz.

Kurallar Bizler için konuluyor. Bir çok tecrübe sonucunda , üzerinde binlerce kez yapılan deneylerden elde edilen sonuçlarla şekillenen kurallara uymamız beklenmekte, sadece kendi canımızı ve malımızı korumak için.

Üzerinde anlatacak çok şey var ..daha sonraki bir yazımda bunlara da değineceğim.

Sağlıcakla kalın,Emniyet Kemersiz yola çıkmayın

Sabri Fedai AKALIN

Visits: 157

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın: