Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Sabri Fedai AKALIN
akalin@fikir.news
İntihar Komandoları – Venezuella’da Madura’ya Suikast ve Türkiye
  • 0
  • 1213
  • 13 Mayıs 2020 Çarşamba
  • +
  • -

 

Fedai; “Yüksek bir Amaç uğruna Canını Feda etmekten çekinmeyen, Serdengeçti “diye açıklar sözlükler.

Fedailik terimi, İntihar Komandoları olarak  dinlerde ve mitlerde en yüksek hedefe ulaşmak için yaygın olan motifi tanımlar. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam’da, birisinin ölmeden (veya bir cesedi geride bırakmadan) kesinlikle öbür dünyaya ulaştığı gerçeğini ifade eder.

Görünüşe göre   Venezüella Cumhurbaşkanı Maduro’yu ve rejimin diğer temsilcilerini öldürmek  ve rejimi devirme girişimine kalkışan bir paralı asker grubu, muhalefet lideri Juan Guaidó’yu belaya soktuğu gibi ve Maduro’ya daha fazla baskı için bir bahane vermiş bulunmakta.

Venezuella Devlet Başkanı Nicolás Maduro
Venezuella Devlet Başkanı Nicolás Maduro

Şimdi Nicolás Maduro her zaman arzu ettiği serbestçe hareket edebileceği  alana sahip oldu. Venezuela ordusu günlerdir Cumhurbaşkanı Maduro’yu hedef alan “terörist paralı askerler” in tutuklandığını bildirmekte. Hafta sonu, resmi rakamlara göre, güvenlik güçleri ülkeyi devirmek için silahlı bir girişimde bulunduğu söylenen on bir kişiyi daha ele geçirdi. Bu arada, iki eski Amerikan askeri de dahil olmak üzere özel bir paralı asker gücünce planlanan saldırı ile ilgili olarak 45 kişi tutuklandı. Terörizmle, yasadışı silah kaçakçılığı ve komployla suçlanan tutukluları  Venezuela kanunlarına göre otuz yıla kadar hapis cezası beklemekte. Çatışmalarda sekiz kişi öldürülmüştü. Cumartesi günü yaptığı konuşmada Maduro “Hepsini yakalacağız,” dedi .

Ne olmuştu ?

Bir hafta önce, Venezüella kıyılarında silahlı ve paralı askerlerle dolu birkaç tekne ele geçirildi. Kolombiya’dan başlayan çıkartma harekatına katılan paralı asker grubu , Venezuela ordusu tarafından yakalanmış  ve Maduro rejiminin önde gelen temsilcilerini ortadan kaldırmak istediklerini itiraf etmişlerdi. Ancak, bir intihar girişimi olan bu “Gideon Operasyonu” o  kadar sefil bir şekilde başarısız oldu ki, Maduro ve kontrol ettiği devlet medyası bile tehditkar bir istila hikayesi çizmeyi kolayca başaramamakta. Ancak, Maduro’ya karşı daha önce iddia edilen komplolardan biraz  daha farklı olan ise, Komando Harekatının gerçek olmasıydı. Ve bir İntihar Komandosu gibi görünse de, bu bir planın parçasıydı.

Her şey geçen yıl başladı.  Muhalefet, 2019 Ocak ayında Maduro’ya karşı direnişin başına karizmatik bir adam olan Juan Guaido’yu çıkartmıştı. Kısa bir süre sonra, seçimlerin yenilenmesi isteklerini reddeden ve Venezüella’yı yozlaşmış bir diktatörlüğe dönüştürmekle suçlanan  Maduro’nun karşısına çıkan ciddi rakibi Venezüellalıların  yeni umudu oldu. Guaidó, ABD ve diğer birçok hükümet tarafından geçici başkan olarak kabul edildi. Ancak, Maduro’nun hızla devrilmesi  umudu gerçekleşmedi. Muhalefetin orduyu kendi tarafına çekme girişimleri başarısız oldu.

Juan Guaido Meclis Başkanı olarak Yemin ederken
             Juan Guaido Meclis Başkanı olarak Yemin ederken

Umutlar uçarken, Guaidó tarafından kurulan bir “strateji komitesi” daha fazla seçenek aramaya başladı. Sekreter liderliğindeki komiteye Florida merkezli siyasi danışman Juan José Rendón başkanlık etti. Amerikan güvenlik şirketi Silvercorp ile bu yılın başlarında silahlı bir operasyon hakkında görüşmelere başlamıştı. Eski Amerikalı elit asker Jordan Goudreau’nun sahibi olduğu şirket, Maduro’yu ortadan kaldırmayı teklif etti. Silvercorp’un en iyi fiyatı sunduğu da söylenmekte. Goudreau’nun Kolombiya’daki teması, Chavez’in yakınında olup  Maduro’dan uzaklaşan, ancak şüpheli bir figür olan eski Venezuelalı General Clíver Alcalá idi. Alcalá da devrilmeyi planlıyordu ve sınır yakınındaki bir Kolombiyalı kaçakçılık bölgesinde , ordudan  kaçan Venezüella askerlerini örgütlemeye ve eğitmeye başlamıştı. Alcalá, iyi eğitilmiş binlerce paralı asker hayal ediyordu. Ama gerçek farklıydı.

İntihar Komandolarının Kurulması

Tanıklara göre, Goudreau’nun kendisini Washington’da temasları olan bir adam olarak tanıttığı  ve ABD’den finansal destek ve silah vaat ettiği söyleniyor. Ancak söz verilen yardım Kolombiya’ya hiç ulaşmadı. Paralı asker kampındaki koşullar açıkça perişandı. Başlangıçta yaklaşık 300 olan asker sayısı  sonunda yaklaşık altmış askere kadar düşmüştü. Rendón’un daha önce sütten ağzı yanmıştı. Goudreau ve Alcalá güvenilmez olarak sınıflandırıldı. Temas Kasım ayında kesildi, diyor Rendón. Ancak Goudreau ile müzakereleri dev reddetmemekte.

Ex-Green Beret who organized but failed to join Venezuela coup ...

Guaidó yönetimindeki Silvercorp ve Venezüella geçici hükümeti arasındaki işbirliğinin ayrıntılarını detaylandıran kırktan fazla sayfada bir  belge medyada yayınlandı. Altında  Rendón ve “Strateji Komitesi” nin başka bir üyesinin imzası vardı. İkili Pazartesi günü istifa etti. Rendón, Guaidó’nun belgeyi asla imzalamadığını iddia etmekte.

Ancak Goudreau ve Alcalá  – hangi koşullar altında belirsiz olan – işbirliğine açık bir şekilde devam etmekteydiler. Kolombiyalı istihbarat yetkilileri, geçen yıl Alcalá ile görüştükten sonra, sınırda neler olduğunun farkındaydı ve Pentagon muhtemelen bunu duymuştu. Her iki hükümet de bu işe katıldıklarını reddediyor. Muhalefetin etrafındaki insanlar projenin “en kötü saklanan sır” olduğunu söylüyor. Karakas da bunu biliyordu. Küba ajanları tarafından güçlendirilen Venezüella istihbaratının çok verimli çalışmış olduğu ise açık. Buna ek olarak, ilgili kişilerin ve grupların arasına yerleştirilmiş ajanlar ve  saflarından devşirilmiş muhbirler de olabilir. Maduro “Her şeyi biliyorduk,” dedi.

Aksilikler

Mart sonunda operasyon başka bir aksilik yaşadı: Kolombiya, Alcalá’yı ABD’ye iade etti. ABD’de “uyuşturucu terörizminden” sorumlu kişilerin listesinde Maduro’yla birlikte yer almaktaydı. Alcalá’nın Chavez’in altındaki Farc gerillalarıyla temaslarını sürdürdüğü, uyuşturucu ve silahlarla uğraştığı söylenmekte. Washington’da Alcalá, işbirliği için uygun olmayan bir “sığınmacılar” listesinde de yer almaktaydı. Goudreau’nun Alcalá’nın iadesinden sonra muhtemelen hiç zamanı kalmamıştı. Muhtemelen Maduro rejimi için çalışmaya devam eden insanlar tarafından teşvik edilen intihar eylemine başladı.

Kolombiya’ya kaçan Venezüella askerlerinin umutsuzluklarını, bu plana katılmaları  göstermekte. Birçoğu, ülkelerini ve orduyu  yüz binlerce diğer Venezuelalı mülteci gibi, parçalanmış ülkede yaşanan felaket yaşam koşullarından dolayı çekilen acılardan dolayı terk etmişlerdi.  Guaidó, Şubat 2019’da Kolombiya’dan insani yardım konvoylarıyla Venezuella’ya girdiğinde ve orduyu kendi tarafına çekmek istediğinde, kahramanlar gibi sınırdan geçen Venezüella askerlerini yanına almıştı. Fakat ihanetten suçluydular ve Kolombiya’da hiçbir perspektifleri yoktu. Alcalá ve Goudreau için kolay avdılar. Ancak, elit bir güç değil, ülkelerindeki krizden etkilenen basit ve çoğunlukla kötü eğitimli askerlerdi. Bunlardan sekizi Venezüella kıyılarındaki çatışmada öldürüldü. Rejim, operasyondaki diğer katılımcıları, keyfiliğe (İşkenceye) maruz kaldıkları gizli servis ve karşı istihbaratın bodrumlarında kilit altına aldı.

İntihar Komandoları
İntihar Komandoları, gizli servisin bodrumlarında sorgulanıyorlar.

Sonuçlar

Tutuklananlar arasında Airan Berry ve Luke Denman adlı iki Amerikalı da var. Washington onları “tüm yollarla” çıkarmak istiyor ama Venezuela’da büyükelçiliği yok. “ABD’nin talebi üzerine” Karakas’taki İsviçre Büyükelçiliğinin, İsviçre Dışişleri Bakanlığı’nın da onayladığı gibi, iki Amerikalının çıkarlarını temsil etmeye çalışması söz konusu değil. Maduro’nun kazandığı karşılaşmadan elde edilen bir kupa gibi  düşündüğü iki “gringo” yu da hızlıca teslim etmekle ilgilenmiyor dahi. Son birkaç gün içinde hükümetin, kendi saflarında veya eski yetkililer ve memurlar arasında çeşitli komplocuları belirlediğini iddia ediliyor. Aynı zamanda, Maduro artık muhalefete daha fazla zulmetmek için pratik olarak elini güçlendirmiş bulundurmakta. Muhalefet ise , İntihar Komandolarının eylemi nedeniyle kendilerini açıklamaya ihtiyaç duymakta.

Venezüella muhalefetinin saflarında her zaman şiddet ile bir “çözüm” e yol açan çok radikal akımlar olmuştur. Guaidó her zaman “tüm seçenekleri” açık tutmuştu ama muhalefetin yapıcı güçlerinin nasıl ön plana çıkarılacağını da biliyordu. Bu, Venezüella muhalefetini ve Guaidó’yu elliden fazla hükümetin tanınmasını ve desteğini kazandırmıştı. Başarısız Komando operasyonunun izlerinin Guaidó’nun Florida’daki danışmanının oturduğu daireye kadar   izlenebiliyor olması  , bu güvenilirlik ciddi bir şekilde yaraladı. Maduro için Guaidó’yu tutuklamanın siyasi riski ise çok azaldı.

x     x     x

Venezüella’daki Suikast girişimi daha eylem başlamadan bilinmesine ve Gizli Servislerce izlenmesine rağmen, İntihar Komandolarının sahile çıkmasına kadar beklendi. Onları kendi topraklarına ayak basmadan yakalayan Diktatörlük yolunda hızla ilerleyen Maduro Yönetimi elde ettiği bu başarı ile, Suikast girişimini  Muhalefeti daha da baskı altına alma aracı olarak kullanacak. Belki de kendisi tarafında manipüle edilen bu başarısız Suikastin Mimarının yine kendisi  olduğunu Tarih yazacak.

Son günlerde iktidar ve iktidar yanlısı Medya tarafından dillendirilen Darbe söylentileri artmakta. Aba altından sopa göstererek halkı açıkça tehdit edenlerin korunması, mahkemeye dahi çıkartılmıyor olması, bu tiplerin cesaretlenmesine yol açmakta. Maduro’ya karşı düzenlenen (?) başarısız kalması kesin olan İntihar Komandosu hareketlerine karşı kamuoyu mu hazırlanmaktadır. Onbeş Temmuz 2016 ‘nın düşük seviyeli bir benzeri  ve ama tam kontrollü olanı ile güç ve taraftar kaybeden İktidarın, yönetimi sürdürmek niyeti olabilir mi? Provokasyonlara gelmemek Muhalefetin esas görevi olmalı. Soğukkanlılığın kaybedilmemesi Tiranlık yoluna çıkacak her türlü hareketi daha başlamadan bitirir.

 

Sabri Fedai AKALIN

Visits: 99

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın: