Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Handan Çölaşan
h.colasan@fikir.news
Koronavirüs Nedir-Nasıl Korunabiliriz ?
  • 0
  • 684
  • 01 Şubat 2020 Cumartesi
  • +
  • -

Değerli okurlarımız,
Son günlerde dünyamızı ilgilendiren çok önemli bir tehlikeyle karşı karşıyayız;
Koronavirüs
Bu vesile ile sevgili dostum, Ankara Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Murat ÖZSAN’ın Koronavirüs için açıklayıcı yazısını sizlerle paylaşmak istedim.

Yeni Koronavirus nasıl ortaya çıktı?

Yeni Koronavirus 29 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı tarihlerde marketten alışveriş yapan çok sayıda kişide, akciğer enfeksiyonu (pnömoni) bulgularının ortaya çıkmasıyla gündeme gelmiştir.
Hastalardan alınan kan örneklerinin sonucunda 7 Ocak ‘ta, hastalığa neden olan virüsün SARS (2002) ve MERS (2012) adı verilen Koronavirus ailesinden olduğu anlaşılmış ve virüse Yeni Koronavirus 2019 (2019-nCoV) adı verilmiştir. 2019 genomunun SARS Korona virüsüyle %70 benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.

Koronavirüs Dünya çapında yayılmaya devam ediyor.
Koronavirüs Dünya çapında yayılmaya devam ediyor.

Koronaviruslar insanlar arasında hastalık yapabilen, bazı hayvan türlerinde (kedi, deve, yarasa) tespit edilebilen geniş bir virüs ailesidir. Hayvanlar arasında dolaşan koronaviruslar zaman içerisinde değişim göstererek hayvandan insana bulaşma yeteneği kazanabilirler ve böylelikle insan olguları görülmeye başlar. Ancak bu virüslerin insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği elde etmesinden sonra söz konusu olur.
Koronavirus 2019-nCoV, Wuhan şehrinde canlı hayvan satan bir markette ortaya çıkmış insandan insana bulaşma yeteneği de kazanmış olan bir virüstür.

Kesin olarak kanıtlanmış hasta sayısı 28 Ocak itibariyle 4684 kişidir. Bunlardan Çin’de 106 kişi hayatını kaybetmiştir. Hatalık Wuhan ‘da başlamış olup yayılarak; Çin’de 4607 kişi, Tayland’da 14 kişi, Hong Kong’da 8 kişi Taiwan ‘da 7 kişi, Makau’da 7 kişi, Singapur’da 7 kişi, Japonya’da 6 kişi, ABD’de 5 kişi, Avustralya’da 5 kişi, Güney Kore’de 4 kişi, Malezya’da 4 kişi, Fransa’da 4 kişi, Vietnam’da 2 kişi, Kamboçya’da 1 kişi, Nepal’de 1 kişi, Kanada’ da 1 kişi, Sri Lanka’da 1 kişi, Almanya’da 1 kişide görülmüştür.

Hastalığın belirtilerine bakacak olursak hastalık; 2-14 gün süren bir kuluçka döneminden sonra birden başlatan yüksek ateş (39 derece) öksürük ve nefes darlığı ile karakterlidir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Hastalık genellikle orta-ağır klinik seyir göstermektedir. Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı ileri yaşlardaki (>65y) ve alt hastalıkları; akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, diyabet, kanser, bağışıklık baskılayan hastalıklar olan kişilerden oluşmaktadır. Genç, sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir.

Hastalığın nasıl bulaştığına bakacak olursak; Yeni Korona virüsün diğer koronaviruslar gibi solunum yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan ve virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmalarına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metre) gereklidir. Bugüne kadar 16 sağlık çalışanının hastalarla temas sonucu hastalandığı, hayvan marketini hiç ziyaret etmeyen kişilerde de hastalık geliştiği görülmüştür. Bu bulgular 2019-nCoV ‘nin insandan insana bulaştığının göstergesidir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu bilinmemektedir. Bugünkü bilgiler ışığında 2019-nCoV’ nin et, süt, peynir gibi gıdalarla buluşmadığı söylenebilir.

Hastalıktan nasıl koruna bilinir dediğimizde; aşı söz konusu değildir. Bu nedenle, hastalıktan korunmada en etkili yöntem; şimdilik hastalık belirtisi olan ya da hasta olduğu bilinen kişilerle temastan kaçınmaktır. Bugün için ülkemizde herhangi bir hastalık belirtisi olmadığından, toplumda özel bir önlem alınmasına gerek yoktur. Ancak solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün (gri, nezle virüsleri gibi) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında olduğu gibi sadece 2019-nCoV ‘dan değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, kirli ellerle ağız, burun ve göze temas etmekten kaçınılmasına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hastalığın kaynağı olan Çin’den dünyanın diğer bölgelerine yayılmasını engellemek için Wuhan ‘da toplu taşıma araçları kullanımı yasaklanmış, şehirden giriş-çıkışlar durdurulmuş, maske kullanımı zorunluluğu getirilmiştir.

ACİL ünitelerde ve hastanelerde ENFEKSİYON KONTROLÜ nasıl sağlanmalıdır?

Koronavirüs Hastası IC de
Koronavirüs Hastası IC de

Mikroorganizmanın buluşma dinamikleri henüz tam tanımlanmamış olmakla birlikte, salgın bölgesinden gelen ve uygun klinik tablosu olan hastalarda şu enfeksiyon kontrol önlemleri alınmalıdır:

Hastanın en kısa süre içerisinde ayrı bir odaya (varsa havayolu izolasyonu için uygun olan negatif basınçlı oda tercih edilmeli) alınarak cerrahi maske takması sağlanmalı, odanın kapısı sürekli kapalı tutulmalıdır.

Hastaya bakım verecek sağlık çalışanları; temas ve havayolu önlemlerine uymalı, yüz-göz koruyucu kullanmalıdır.

En kısa sürede yerel sağlık otoritelerine bildirimde bulunulmalıdır.

Hastalığın tedavisi var mıdır?

Bugün için Koronavirus’ lara etkili olduğu gösterilmiş ilaç yoktur. Bu nedenle hastalara, şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir.

Ülkemizde son 14 gün içerisinde Çin’e bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş birisiyle yakın temasta bulunan kişilerin, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi şikayetleri olursa; mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

Değerli okurlarımız;
gerçekten ellerimizle her gün, her şeyle temas halindeyiz. En büyük mikrop taşıyan organımız olan ellerimizi sık sık yıkamakta büyük fayda var. Ellerimizi sık sık sık dezenfekte etmeliyiz, hasta olan insanlarla temasta bulunmamalıyız, evde hasta olan yakınlarımız veya ufak bebek ve çocuklarımız varsa onları da korumak için daha dikkatli davranmalıyız. Bu virüs solunum yolu ile geçen bir virüs olduğundan dolayı özellikle yurtdışı seyahatlerine giden vatandaşlarımızın daha dikkatli davranmalarını öneririm.

Sağlıkla kalınız.

Handan Çölaşan

 

Kaynak: Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği

Visits: 108

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın: