Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
İsrail içerisindeki Filistinliler salgına karşı ‘Özel Acil Durum Birimi’ kuruyor

İsrail içerisindeki Filistinliler salgına karşı ‘Özel Acil Durum Birimi’ kuruyor

İsrail hükümetinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına almak için ortaya koyduğu önlem stratejisinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Filistin yönetimi, adli ve siyasi faaliyetlerin yanı sıra konuyla ilgilenmek üzere “Özel Acil Durum Birimi” kurdu.

İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu çatı partisi “Ortak Liste” Milletvekili Cabir Asakleh, “(Filistinli) Arap toplumunda salgın ile mücadele hazırlığı, yavaş ve tehlikeli bürokrasi sebebiyle gecikiyor. Bu konuda sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

İsrail Stratejisi neden başarısız

İsrail Sağlık Bakanlığı temsilcileri, eksikliklerini itiraf ederken, hafta sonundan bu yana farklı Arap kasabalarında vatandaşlar için 9 tanı testi merkezinin açıldığını ve Arap halkına yönelik ‘test uygulaması’ hususunda geniş bir farkındalık kampanyası başlatıldığını vurguladı.

İsrail’de Muhammed Berakat başkanlığındaki Yüksek Arap İzleme Komitesi ve Muder Yunus başkanlığındaki Arap Belediye Başkanları Komitesi, hükümet görevini yerine getirmek için hareket edene kadar, mevcut eksiklikleri gidermek için acil durum odalarının kurulduğunu açıkladı. Odaların, her kasabadaki durumu takip etmek üzere çalışmalarına başladığı ve yardım sağlamaya hazır olduğu ifade edildi.

Öte yandan İsrail’deki Arap Azınlık Hakları Hukuk Merkezi ADALAH, 1 Nisan’da Yüksek Mahkeme’ye “İsrail’in güney bölgesi Necef’te (Negev) koronavirüs için test yapılması ve küresel salgınla mücadele etmek için Negev’teki köylere ambulansların, tıbbi hizmetlerin ve Arap toplumunun diğer ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetlerin sağlanması” çağrısı yapılan bir dilekçe sundu.

ADALAH adına mahkemeye sunulan dilekçede, ‘Yüksek İzleme Komitesi, Negev’deki Arap Doktorlar Derneği, Negev’de Barışçıl Şekilde Bir Arada Yaşama Forumu ve Köyler Bölgesel Konseyi’nin de imzası yer aldı.

ADALAH Merkezi’nde Avukat Savsan Zehr, “Negev’deki Arap kasabalarına normal günlerde tıbbi hizmet sağlanamaması ve bölge halkının karşılaştığı birçok yaşamsal zorluğa yol açan diğer gerekli hizmetlerin sunulamaması, mevcut kriz sırasında da bir tehlikeye ve virüsün yayılmasına yardımcı olan bir faktöre dönüştü” ifadelerini kullandı.


Türkiye ve Dünya Haberlerinden anında haberdar olmak için
www.facebook/FikirNews  sayfamızı takip edin.
İlk Bilgi sahibi Siz olun.


Covid 19 Vak’a sayısı

Öte yandan İsrail Sağlık Bakanlığı verileri, 1 Nisan’da başta Batı Kudüs ve Bney Brak şehri olmak üzere Haredi Yahudileri arasında (Kovid-19) yakalananların sayısının, ülkenin diğer şehirlerine nazaran çok daha yüksek olduğunu gösterdi. Verilere göre İsrail polisi, durumu kontrol etmeyi başaramazken, dindar Yahudiler de toplantılarına yoğun şekilde devam ediyor.

İsrail Sayaret Matkal elit Özel Kuvvetleri de sahaya sürüyor
İsrail Sayaret Matkal elit Özel Kuvvetleri de sahaya sürüyor

Aynı şekilde İsrail hükümeti, vatandaşları Sağlık Bakanlığı’nın şartlarına uymaya zorlamak amacıyla sokaklara askeri komando gücü konuşlandırma kararı aldı.

İsrail ordusu, teknolojik birimler de dahil, elit komando birimi Sayeret Matkal (Genelkurmay Başkanlığı birimi) unsurlarını ve Askeri İstihbarat Bölümü birimlerini Kovid-19 ile mücadeleye yardımcı olmak için konuşlandırmaya karar verdi. Salgınla mücadele kapsamında yedek kuvvetlere ve çok sayıda üst düzey subaya da görevler verildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı, 2 Nisan itibariyle ülke genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan hasta sayısının 6 bin 360’a ulaştığını açıkladı. Bakanlık, ölü sayısının da 33 olduğunu açıklarken, vaka sayısının Batı Kudüs’te 781, Bney Brak’ta 730 ve Tel Aviv’de de 292 olduğunu duyurdu.

Öte yandan İsrail, 1 Nisan’da Gazze Şeridi’nin koronavirüsle mücadele çabalarını desteklemek için yapılacak yardımları, 2014 yılında Gazze’de gerçekleşen savaş sırasında rehin alınan 2 İsrailli askeri kurtarma girişimlerinde kullanmaya yöneldi.

Hamas salgına karşı önlem alıyor

Hamas Hareketi tarafından yönetilen yoksul ve kuşatma altındaki şehirde, vaka sayısının 12 olduğu kaydedildi. Yetkililer, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde sadece 96 solunum cihazının bulunduğu göz önüne alındığında, yerel sağlık sistemlerinin salgını önlemek için yeterli olmayacağından endişe ediyor.

İsrail - Gazze sınırı Hamas ile birlikte kapattı
İsrail Covid 19 tedbirleri kapsamında Gazze sınırını Hamas ile birlikte kapattı

İsrail ve Hamas, salgınla mücadele etmek için ihtiyati bir önlem olarak Gazze Şeridi’nin sınırlarını zaruri haller dışında geçişlere kapattı. Ancak Gazzeli yetkililerin ‘dışarıdan sağlanan insani yardımların engellendiği’ itirazları çerçevesinde İsrail, bu alanda oynayabileceği rolü araştırmaya yöneldi.

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu an Gazze’deki insani yardımlardan bahsediliyor. Ancak İsrail’in de bazı insani ihtiyaçları var; (savaşta) düşmüşlerin iadesi gibi” ifadelerini kullandı.

Hamas Hareketi, İsrail ordusunun 2014’te Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırıları sırasında iki İsrailli askeri ele geçirmişti. Hamas’ın elindeki 2 İsrailli askerinin ölü veya diri olup olmadığı bilinmiyor.

Aynı şekilde Bennett, “Gazze ve bizim insani ihtiyaçlarımızla ilgili geniş bir diyaloğu başlatmamız gerektiği kanaatindeyim. Bu konuları ayrı görüşmek doğru değil. Elbette kalplerimiz birçok duruma açık olacak” şeklinde konuştu.

Nüfusa göre çabalar net değil

Savunma Bakanının açıklamalarında bahsettiği yardımların İsrail tarafından yapılabilecek olanlar mı yoksa diğer ülkelerden Gazze’ye gelen yardımlar mı olduğu konusunda ise net bir ifade yoktu.

Ülke nüfusunun 8,9 milyona ulaştığı, nüfusun yaklaşık 2 milyonunun “İsrailli Araplar” olarak tanımlanan İsrail vatandaşı Filistinlilerden oluştuğu belirtildi.

İsrail vatandaşı Filistinliler ülke nüfusunun yüzde 20’sine tekabül ediyor. Tel Aviv rejiminin “İsrailli Araplar” olarak tanımladığı vatandaşlar, 1948’deki savaş ve sonrasında yaşanan işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor.


BU GAZETE TEK BİR HABERDEN OLUŞMAMAKTADIR
EMEK VAR – ALIN TERİ VAR – 60 YILLIK BİLGİ BİRİKİMİ VAR


Türkiye ve Dünya Haberlerinden anında haberdar olmak için
www.facebook/FikirNews  sayfamızı takip edin.
İlk Bilgi sahibi Siz olun.


 

Visits: 14

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN