Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Twitter AKTROL Hesaplarını Nasıl Kapattı; Stanford Raporu

Twitter AKTROL Hesaplarını Nasıl Kapattı; Stanford Raporu

 

Twitter , 11 Haziran 2020’de, Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) gençlik kanadına atfedilen 7.340 hesabın yayından kaldırıldığını duyurdu. Bu Çalışmanın metodolojisi, Hesapların Tespit edilmesi,Çalışma Yöntemlerinin Belirlenmesi, AKP ile olan Bağları, Hangi Merkezlerden Kimler Tarafından organize edildiği hakkında Stanford Internet Observatory tarafından açıklanan Raporu , Siz Fikir.News okuyucularına sunuyoruz.

1.Özet

Twitter , 11 Haziran 2020’de, Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) gençlik kanadına atfedilen 7.340 hesabın yayından kaldırıldığını duyurdu. Twitter tarafından 3 Haziran’da Stanford İnternet Gözlemevi ile paylaşılan bu ağın, genel olarak Türk vatandaşlarını hedeflediğini gözlemledik. Yaklaşık 37 milyon tweet  ile bu ağ AKP’yi tanıtmakta ve ama  muhalefetteki Halkların Demokrat Partisi’ni (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) eleştirmekteydi. Ağ, AKP yanlısı retweet zincirleri kurmanın yanı sıra tekil sahte hesapları da içeriyordu Twitter’a göre, ağ ayrıca merkezi olarak yönetilen ele geçirilmiş hesapları da içeriyordu. Sonuç olarak, yayından kaldırılan hesaplar, hükümeti eleştiren ancak bilgisayar korsanları tarafından tekrar tekrar hedeflenen gruplarla bağlantılı hesapları da içermektedir.

Bu, Türk vatandaşlarını hedefleyen ve iktidar partisini destekleyen içerikler taşıyan ilk Twitter dezenformasyon kampanyası değildi. 2013 yazında hükümet karşıtı yaygın ayaklanmaya (Gezi) yanıt olarak AKP, kamuoyunu şekillendirmek ve sosyal medyada hükümet eleştirilerine karşı çıkmak için 6.000 kişiyi işe aldı. AK Troller olarak adlandırılan bu grup, gazetecileri, politikacıları ve hükümet eleştirmenlerini sistematik olarak taciz etti ve sosyal medya hesaplarının güvenliklerini ihlal etmişti.
Ekim 2019’da DFRLab, Türk hükümetinin Suriye’deki Kürt Halkını Koruma Birimlerine (YPG) karşı mücadeleye iç desteği seferber etmeyi amaçlayan kimliği doğrulanmamış hesaplardan oluşan bir ağ belirledi.

Bu raporda tanımladığımız ağ, bu önceki operasyonlarla bazı anlatısal ve taktiksel benzerliklere sahiptir.

1.1 Önemli Çıkarımlar

  • Aynı gün oluşturulan, benzer kullanıcı adlarına sahip Fabrikasyon kişilik grupları bulduk,. Ayrıca AKP yanlısı retweet zincirlerini de gözlemledik..
  • Yayından kaldırma, AKP Amigoluğu için kullanılan ve merkezi olarak yönetilen güvenliği ele geçirilmiş hesapları içeriyordu.
  • Askıya alınmış hesapların bazıları, hükümeti eleştiren kuruluşlarla bağlantılıydı. Twitter’a göre, hesaplarının bu ağ tarafından ele geçirildiğinden yayından kaldırma işlemine dahil edilmekteydiler.
  • Tweetler HDP’yi (Halkların Demokrat Partisi) eleştirmekte, terörizm ve sosyal medya manipüle ile suçlamaktaydılar . Tweetler CHP’yi de (Cumhuriyet Halk Partisi) eleştirmekteydi.
  • Tweetler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını pekiştiren 2017 anayasal referandumunu desteklemekteydi.
  • Tweetler Türkiye’nin Suriye’ye Askeri müdahalesine yönelik yurtiçi desteği artırmak için de çalıştı. Ekim 2019’da Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki harekatına uluslararası meşruiyetini artırmaya çalışan İngilizce tweetler de vardı.
  • Tweetler tarım sektöründe daha fazla gıda mühendisi atamak, burslara faiz ödemelerini affetmek, dükkan sahibi defter tutma usulsüzlüklerinin cezasını azaltmak ve Uzman Çavuşların 6000 baz puan istekleri ve emeklilik yardımları hakkında hükümetin dikkatini çekmek için özel konulara yönelik reform isteklerini de içermekteydiler.

Bu tweet’lerin, politika değişikliğinin meşruiyetini artırmak için devlet tarafından desteklenen bir kampanyanın parçası olup olmadığı veya başka organizasyonlar tarafından yönlendirilip yönlendirilmediğine bakılmaksızın, hükümetin adı geçen  reformu tartışmaya başladığını ve konunun Twitter’daki popülerliğine işaret ettiğini belirtmeliyiz.

  • Tweetler Türkiye’yi Suriyeli mültecileri kabul ettiği için övmekte ve birçok Batılı ülkenin mülteci politikalarını eleştirmektedir.

2 Özet İstatistikler

2.1 Hesaplar

Yayından kaldırma veri kümesine dahil olan 7.340 hesap, 9 Haziran 2008 ile 18 Ocak 2020 arasında, benzer profillere sahip onlarca hesabın ortaya çıktığı 28 Ekim 2014 gibi belirli günlerde ani artışlarla oluşturuldu. Bununla birlikte, askıya alınan hesapların birçoğunun bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmiş olması nedeniyle, operasyonun 2013 yılına kadar başlamamasının mümkün olduğunu not ediyoruz. Veri kümesindeki hesaplar, yerel AKP şubelerinin lideri gibi görünen bazılarını, dijital pazarlama firmaları ve spor hayranları gibi görünen ve yine de açıkça üretilmiş kişilikler ya da retweet zincirlerinin  üyeleri olan diğerlerini kapsamaktadır. Hesapların altmışının 100.000’in üzerinde takipçisi vardı, ancak hesapların çoğunun çok küçük bir takipçisi vardı. (4.534 hesabın 500’den az takipçisi vardı.) Hesapların ortalama 4.274 takipçisi vardı ve medyan takipçisi sayısı 207 idi.

 

Şekil 1: Hesap oluşturma tarihi histogramı
Şekil 1: Hesap oluşturma tarihi histogramı

2.2 Tweet’ler

Ağ büyüdükçe, operasyon giderek daha üretken hale gelmekteydi. 2014 yılı sonunda ve 2019’un son birkaç ayında kayda değer faaliyetler gerçekleşti. Ortalama bir tweet 3,7 etkileşim aldı (beğenme + yanıt + retweet + teklif retweetleri). Tweetlerin küçük bir azınlık kısmı ,Otomatik tweetleme işlevi sağlayan istemcilerden gelmiş gibi görünmektedir..

Şekil 2: Zaman içindeki tweet sayısı
Şekil 2: Zaman içindeki tweet sayısı

Ağdaki diğer hesaplarla sık sık meşgul olan hesaplar, bu yayından kaldırma işlemine dahil olmayan askıya alınmış hesaplar ve hala açık olan toplum tarafından tanınan kişilere ait hesaplar.

Örneğin, sürekli retweet eden  yerel bir AKP siyasetçisi olan @Lokman_Erturk ile  @ HikmetYT1 ve @ is1234tan1, eski çavuşlar için emeklilik ücretlerine ilişkin politika reformu ile ilgili  tweetleyen hesaplardır.

@RTErdogan (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi hesabı) 1,7 milyon kez bahsedildi veya retweetlendi. Ağın sık sık retweetlediği veya bahsettiği diğer hesaplar @Akparti dahil (AKP resmi hesabı), @tcbestepe (Türkiye cumhurbaşkanı için sap), @BeratAlbayrak (Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın hesabı), @abdulhamitgul (Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün hesabı) ve @ 06melihgokcek (Eski Belediye Başkanı’nın hesabı) Ankara İbrahim Melih Gökçek).

2.3 Alanlar ve Hashtag’ler

Bu veri kümesindeki en üstte yer alan  web sayfaları  genellikle haber ve eğlence siteleriydi. Bunun bir istisnası, Türkiye cumhurbaşkanlığı sitesi tccb.gov.tr ​​idi. Bu sitedeki makalelere bağlı tweetler genellikle Erdoğan’ı tanıtmaktaytı.

Şekil 3: Veri kümesindeki en popüler hashtag’ler (sol) ve veri kümesindeki en popüler alanlar (sağ). Sayılar görünüm sıklığını gösterir.

En iyi hashtag’lerin çoğu politikti ve birçoğu belirli politika reformu kampanyaları idi.  # 5bingidamuhendisi hükümetten tarım sektöründe 5.000 gıda mühendisi atamasını isteyen bir kampanyaya atıfta bulunurken ,  Hashtag, Eylül 2018 ile Kasım 2019 arasında kullanıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Mart 2020’de yeni pozisyonları açıkladı.

# 1416ylsy, # 1416ylsytazminat ve #Faizaffi yurtdışı öğrenimleri için kullanılan bursların faizlerinin affını istemek için kullanılan hashtag’lerdir ki, hükümet çağrıda bulunmaktadır. Bu reform ise  aslında şu an devam etmekte. Ocak 2020’de Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu yasada değişikliklerin sürdüğü açıklamışken, 30 Mayıs 2020’de hükümet yanlısı bir Gazete, konunun Twitter’daki popülaritesini işaret eden bir haber yayınladı ve yasalarda yapılan değişikliklerin tartışıldığını söyledi.

# VUK359, vergi yasasının defter tutma usulsüzlükleri nedeniyle hapis cezası öngören 359. maddesini değiştirmeye yönelik bir kampanyadır. Birkaç hesap, kullanıcı adında Vuk359 vardı. Örneğin, @ Vuk359M profil açıklaması şu şekildedir: “Madde VUK 359 esnafın katili” Bir diğeri olan  @ OVuk359, VUK 359 maddesinin “masum esnafın katili” olduğunu söylemekteydi .

Bu hesaplarla AKP arasındaki kesin ilişki belirsiz olsa da, bu hashtag’lerin hükümete saygılı bir şekilde hitap ederek ve bir düzenleme değişikliği isteyerek, yaklaşan reformlar için meşruiyet yaratma stratejisi olması mümkündür.

Bu politikalar hakkında tweet atan hesapların, bu ağın diğer bölümlerini yönlendiren aynı kişiler tarafından yönlendirilmemesi de mümkündür. Diğer önemli hashtag’ler bu rapor boyunca tartışılmıştır.

3 Temalar

3.1 Cumhurbaşkanı Erdoğan Amigoluğu yapan Fabrikasyon  Hesaplar

# CumhurbaşkanıErdoğan veya # BaşkanErdoğan bu yayından kaldırma veri kümesinde yaklaşık 13.000  kez kullanıldı. 2019’dan önce bu hashtag’de iki önemli artış vardı: birincisi 6 Ocak 2015’te – İstanbul’da gerçekleşen  intihar bombalama olayı  ve ikincisi ise  29 Eylül 2016’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminden sonra Türkiye’deki  olağanüstü hali  üç ay uzattığını açıkladığı günlerdir. Tweetlerin çoğu ise  birbirleri ile alakasızdı.

Şekil 4: Zaman içinde # CumhurbaşkanıErdoğan (# BaşkanErdoğan) ile tweet’ler

Hashtag’in birçok kullanımı 2017 anayasal referandumundan önce geldi ki, rejimi parlamentodan cumhurbaşkanlığına dönüştürerek , cumhurbaşkanını güçlendirip parlamentoyu zayıflatarak Erdoğan’ın gücünü pekiştirmek içindi. Bu hashtag’i kullanan çoğu tweet’ler “ Erdoğan’ın  büyük bir lider ve insan “ olduğu hakkında,  şiirsel formda romantik duyguları içeriyordu.

Eylül 2016 sonunda Erdoğan, Türkiye’nin başarısız darbe girişiminin ardından üç ay boyunca olağanüstü hali ilan etmişti (Erdoğan darbe girişimini muhalefet eden gazetecileri, akademisyenleri, öğretmenleri, memurları ve muhalefet partilileri  tutuklamak için bir fırsat olarak kullanmıştı.) Erdoğan’ın bu duyuruyu yaptığı gün # CumhurbaşkanıErdoğan’ın kullanımı arttı. Hashtagli tweet’ler Erdoğan’ın fotoğraflarını paylaştı ve anayasa referandumu için gündemi zorladı. Bazı tweetler Erdoğan’ın Lozan Antlaşması’nı eleştiren sözlerine destek verdi – günümüz modern Türkiye’sini kuran ve tarihsel olarak kutlanan Antlaşmayı eleştiren Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınıra meydan okumaya zemin hazırlıyordu-.

# CumhurbaşkanıErdoğan tagının kullanımının neredeyse  10 hesaptan yarısını oluşturdu. On kişiden dördü tek bir isimle bağlantılı görünmektedir: Ömer Beşparmak. Bu 10 hesap  sıklıkla aynı metni tweetledi ve hashtag’i çavuşlar için emeklilik maaşlarını artırmak için destek oluşturma çabasının bir parçası olarak kullandı. Bu, veri kümesinde sık sık görülen bir konuydu.

Toplamda Ömer Beşparmak adıyla bağlantılı yedi hesap belirledik. Hepsi 2019’da oluşturuldu ve çoğu biyografilerindeki emeklilik politikası reform teklifine atıfta bulunmaktaydı.

Şekil 5: Ömer Beşparmak ismine bağlı Twitter hesapları.
Şekil 5: Ömer Beşparmak ismine bağlı Twitter hesapları.

Bu kullanıcılardan arşivlenen tweetleri, Infographics’i  emeklilik ücret teklifini desteklemek için sık sık tweetlediklerini gösteriyor

Şekil 6: Çeşitli Ömer Beşparmak hesaplarından arşivlenmiş tweetler. Sol, orta, sağ. Birkaç Besparmark hesaplarının  aynı profil fotoğrafını kullandığı görülmektedir. Fotoğrafların çalınıp çalınmadığı konusunda net olmadığımız için profil fotoğraflarını beyazlaştırıyoruz.
Şekil 6: Çeşitli Ömer Beşparmak hesaplarından arşivlenmiş tweetler. Sol, orta, sağ. Birkaç Besparmark hesaplarının  aynı profil fotoğrafını kullandığı görülmektedir. Fotoğrafların çalınıp çalınmadığı konusunda net olmadığımız için profil fotoğraflarını beyazlaştırıyoruz.

 

Bu hashtag’i kullanan tweet’lerin incelenmesi,  bizi ek bir olası fabrikasyon hesaba yöneltti. Tweetler  Ertuğrul Çağman ismiyle bağlantılıydılar. Yıllar içinde oluşturulan bu hesaplar Erdoğan yanlısı ve AKP Taraftarı mesajları  tweet’lemişti. 2013 yılında oluşturulan hesabın, ele geçirildiği için mi ? veri kümesine dahil edilip edilmediğini araştırdık. Ancak, 2013’e kadar ağ  taramasında geri kalanına benzer içeriği tweet’lediği tespit ettik.

Şekil 7: Ertuğrul Çağman adıyla bağlantılı Twitter hesapları. @Haber_mektebi ve @ ERT_974 askıya alındı, ancak veri kümemizde değil.
Şekil 7: Ertuğrul Çağman adıyla bağlantılı Twitter hesapları. @Haber_mektebi ve @ ERT_974 askıya alındı, ancak veri kümemizde değil.

İngilizce tweetler yayından kaldırılan veri kümesine dahil edildi. Bu tweetler “#WeAreErdogan çünkü Erdoğan ezilenlerin güçlü sesi!” Gibi mesajlar içeriyordu. Erdoğan yanlısı İngilizce hashtag’lere dahil olanlar ; #WeLoveErdogan, # TheLastWarriorErdoğan, #ErdoganIsTheLeaderOfTheWorld, #BraveHeartErdogan, ve #ITrustToErdogan.

3.2 2017 Anayasa Referandumu

Türkçe ve İngilizce’de 2017 anayasa referandumuna destek sağlamayı amaçlayan bir dizi tweet vardı. Bu kampanyaya veri kümesinde bağlanan hashtagler arasında #TurkeySaysYes, # YeniAnayasaGüçlüTürkiye ve # ÜlkeninBekasıİçinEVET  yer aldı.

Veri kümesinde paylaşılan bir tweet, “#TurkeySaysYes Türkiye halkının en az% 60’ı referandumda EVET diyecek # YeniAnayasaGüçlüTürkiye.” , demekteydi.

3.3 HDP ve CHP

Türkiye’nin Haziran 2015 parlamento seçimlerinde AKP çoğunluğunu kaybetti. Bu kısmen, Kürt yanlısı Halkların Demokrat Partisi’nin (HDP) oyların% 13,1’ini kazanması sonucuydu. Bu veri kümesinde HDP’yi eleştiren tweetler gördük.

Seçimlerden günler önce, hesaplar #HDPyeOyVerilmez‘i tweetledi . Seçimlerden sonra, bir tweet, “HDP’nin doğu Van Eyaletindeki başarısına ağıt yakmakta ve Van sakinlerinin hükümetin depremden sonra şehirlerini yeniden inşa ettiğini çabucak unuttuğunu belirtmekteydi. Tweetler ayrıca HDP’yi “terörist faaliyetler yürütmek ve sahte fotoğrafları sosyal medyayla paylaşarak manipülasyon yapmakla” suçlamaktaydı. Bu Başlıkta açılan HDPyeOyVermiyorumÇ’den hashtag’i de gözlemledik.

Ayrıca bir muhalefet partisi olan CHP’yi eleştiren tweetler de vardı. Hashtag’ler arasında # İkiYüzlüFaşistCHP ve # CHPyeRağmenDireniyoruz  da vardı.

Bu HDP ve CHP karşıtı iletileri tweetleyen birçok hesap, olası orijinal olmayan hesapların başka bir grubunun parçasıdır. Bu grup, 28 Ekim 2014 tarihinde oluşturulan 48 hesabı içeriyordu. Hesaplar, büyük harflerle aynı şekilde görünen adlar içeriyor ve hiçbirinde  profil açıklaması bulunmuyor. Bu hesaplar kelimesi kelimesine aynı ve belirli Biçimde düzenlenmiş tweet attı:
Erdoğan’ı destekleyen şiirsel ifadeler + Erdoğan’ı destekleyen trend bir hashtag + Erdoğan’ın resmi.

Şekil 8: 28 Ekim 2014'te oluşturulan bir grup hesap
Şekil 8: 28 Ekim 2014’te oluşturulan bir grup hesap

 

İlginç bir şekilde, bu hesap grubu Melih Gökçek’i desteklemek için de  sık sık tweet atıyor. Ankara’nın Twitter’da aktif olan ve dört milyon takipçisi olan eski belediye başkanı İ.Melih  Gökçek, Twitter’da yanlış bilgi yaydı, destekçilerini bir muhabire zorbalık için harekete geçirdi ve Yahudi karşıtı bir tweet’i destekledi. Bu toplu hesaplar oğlu Osman Gökçek’i de – özellikle 11 Şubat 2015 tarihlerinde- destekledi

3.4 Dış İlişkiler: Suriye, Libya ve Katar

Türk veri kümesinde özellikle Suriye başta olmak üzere diğer ülkelerden söz edilen tweetleri de araştırdık. Yaklaşık 170.000 tweet, “Suriye” den bahsetmekteydi. Bu tweet’ler, AKP’nin Suriye politikasını – Türkiye’nin Suriye’de terörle mücadele ettiğini söyleyerek – haklı çıkarmaya ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik empatiyi artırmaya çalışmaktaydı. Suriye’ye yapılan referanslar 2016 ortalarında ve 2019’da zirveye ulaştı. 2016’daki tweet’lerinin çoğu Türkiye’yi çok sayıda Suriyeli mülteciyi kabul ettiği için övdü; bu AKP için gurur verici bir konuşma noktasıydı. #suriyelicocukolmak , Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik inançları değiştirmek için kullanılan #AslindaDogrusuNedir  gibi yaygındı. Elazığ ilinde Ocak 2020 depreminde moloz altında sıkışmış bir kadını kurtaran Suriyeli hakkında, Cumhurbaşkanlığı’nın iletişim hesabı tarafından tweet edilen bir tweet de yayından kaldırma veri kümesinde 100 kez yeniden tweetlendi. Tweetlerin çoğu Batı’yı daha fazla mülteci kabul etmediği için eleştirmekteydi. Bu tweetler, @akkadinantalya’da veya AKP Kadın Kollarını @AKKADINGM’de sık sık retweetledi.

9 Temmuz 2016’da Erdoğan, hükümetin mültecilere çifte vatandaşlık vermeyi ve mültecileri devlet konutlarına yerleştirmeyi düşündüğünü açıkladı. Bu konuşma, Türkiye’de mülteci karşıtı düşüncenin kaynadığı bir anda geldi. Veri setindeki bazı tweet’ler, Türkiye’nin Türk vatandaşlarının kötü koşulları nedeniyle mültecileri desteklememesi gerektiğini savunarak bu pozisyonu eleştirdi. Bu tweet’ler genellikle #suriyelilerehayir  tagı altında idi. Diğer tweet’ler ise  hükümeti savundu,  insani ve İslami gerekçelerle önerilen politikaları övdü.

Temmuz 2019’da Erdoğan, Türkiye’deki Suriyelilerin vatandaş olma planını açıkladı. Veri setinde bir dizi tepki yer aldı. Yayından kaldırma işleminin genel AKP yanlısı tonuyla tutarlı olarak, bazı tweet’ler Suriyelilerin Suriye’ye dönmeleri gerektiğini söyleyenleri eleştirdi , (bunun yerine) Suriye’ye gitmesi gerekenin muhalif CHP olduğunu söyledi. Diğer tweet’ler, “Suriyeliler bizim kardeşimiz” gibi ifadelerle alay eden mülteci karşıtı duyguları dile getirdi.

Veri kümesinin diğer bölümlerinde olduğu gibi, 2014-2019 yılları arasında oluşturulan ve AKP yanlısı Suriye ile ilgili tweetleri yayınlayan  benzer hesap gruplarını keşfettik. Bu hesaplardan bazıları “Meyla Karahasan” ve / veya “Samyeli” ile bağlantılı isimler içeriyordu.

Şekil 9: Bir dizi yıl içinde oluşturulan fabrikasyon hesaplar
Şekil 9: Bir dizi yıl içinde oluşturulan fabrikasyon hesaplar

 

Bu hesapların arkasında kim varsa, Haziran 2020’de yeni bir hesap yarattı.

Twitter’da hâlâ  bulunan @karahasan_meyla, şu anda sadece bir hesabı takip ediyor: Erdoğan’ın.

İngilizce bir dizi mesajlar, Ekim 2019 ‘da Türkiye tarafından  Suriye’nin Kuzeydoğusuna düzenlediği  Barış Pınarı Harekatı sırasında , Suriye’deki YPG ‘yi hedef aldı. Işık Üniversitesi’nde doçent olan Özlem Keyhan Pusane’e göre, bu olayın uluslararası onaylamama derecesi Türk politika yapıcıları şaşırttı. Mesajlar  operasyonu ; teröristlere karşı bir mücadele olarak, Kürtlerle ayakta durmayı ve sivilleri hedefleyen YPG taktiklerinin aksine büyük ölçüde olumlu terimlerle duyurdu:
Örnek olacak  tweetler :

  • Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere karşı savaştığını söyleyen en büyük yalancı ..! Türkiye’nin, sınırlarını korumak için PKK, YPG, SDG gibi Terör Örgütlerine karşı savaştığı beyninize koyun .. Şüphesiz.!

#TurkeyJustKilledTerrorists #PeaceSpringOperation #Kurds

  • Dikkat! Terör yanlısı YPG / PKK sosyal medya hesapları, diğer zamanlarda ve yerlerde kamuoyunu yanlış yönlendirmek için sahte fotoğraf yayınlıyor #TurkeyisnotAlone
  • Barış Pınarı operasyonunun amaç ve hedeflerini saptıran gerçek dışı mesajlar içeren algılama operasyonu devam ediyor. Başlıklarda gün boyu yayımlanan paylaşımlardaki görüntüler;

“Türkiye kimyasal silah kullanıyor” 2017 yılına ait.

  • Fırat’ın doğusundaki Barış Pınarı Operasyonu kapsamında nötralize edilen toplam PKK / PYD-YPG teröristi sayısı 415 oldu. #TurkishArmyForThePeace
  • Son 5 gün içinde PKK / PYD-YPG saldırıları sonucunda düzinelerce sivil vatandaşımız öldü, yaklaşık 200 kişi yaralandı ve gazeteciler hedef alındı. #TwitterCensorsTRTWorld #OperationPeaceBahar

 

İngilizce olan Suriye yanlısı müdahale hashtag’lerinden bazıları (ör. #TurkeyFightsISISandYPG), AKP politikacısı Mahir Ünal’dan kaynaklanıyor gibi görünüyor ve bu ağdaki hesaplar tarafından hemen genişletildi. Bu hashtaglerin çoğu Ekim 2019’da Emmi Bevensee tarafından incelenmiştir.

Şekil 10: Bir AKP liderinden #TurkeyFightsISISandYPG'nin ilk kullanımı.
Şekil 10:  AKP  Yöneticilerinden Mahir  Ünal’ın #TurkeyFightsISISandYPG’nin ilk kullanımı.
 Şekil 11: #TurkeyFightsISISandYPG'nin ilk kullanıcıları bu veri grafiğini paylaştı. Ayrıca yayından kaldırma veri kümesinde sık sık ortaya çıktı.
Şekil 11: #TurkeyFightsISISandYPG’nin ilk kullanıcıları bu veri grafiğini paylaştı. Ayrıca yayından kaldırma veri kümesinde sık sık ortaya çıktı.

 

Ağdaki Suriye ile ilgili diğer İngilizce tweet’ler de #AssadYouAreKidKiller ve #AssadGenocide hashtag’lerini kullandı

Türkiye’nin Libya’nın Trablus merkezli hükümeti desteklemedeki büyük rolü göz önüne alındığında, Libya hakkında tweetleri de aradık. Sadece az sayıda tweet vardı

Libya hakkında – toplamda yaklaşık 1.000 kadardı. Tweetler genel olarak Türkiye’nin Libya’ya müdahalesini desteklemeye çalıştı; bir Ocak 2020 tweet’i, Erdoğan’ın Libya’ya asker gönderme kararını eleştirdiği için ana muhalefet partisinin “tanrısızlığına” atıfta bulundu.

Katar hakkındaki tweet’lerin olumlu bir tonu vardı, örneğin “KATAR İLE TÜRKİYE, İNSANLIK İÇİN TOPRAK” ve #TürkiyeWithQatar, #Qatarismyworld ve TürkiyeKatarKardeştir .

Veri kümesindeki birçok tweet, Filistin davası ile dayanışmayı da  ifade etmekteydi. #IsraelTheRealTerrorist, #PalestineBeautiful, #GazaUnderAttack ve #FreePalestine gibi hashtag’leri kullandılar.

3.5 Sahte Elon Misk Hesapları

Yayından kaldırma işleminin odağı olmasa da, ağdaki bazı hesaplar finansal kazanç için tasarlanmış görünüyordu. Burada, veri kümesindeki Elon Musk  kimliğine bürünmüş hesaplara odaklanıyoruz.

  • @eIunmosk (ikinci karakter büyük bir i, görünen ad Elon Musk, 126,655 takipçi, 2012 yılında oluşturuldu)
  • @eIanmusk (ikinci karakter büyük bir i harfidir, görünen ad: Elon Musk, 103.271 takipçi, 2011 yılında oluşturuldu)

@eIunmosk ve @eIanmusk, Temmuz 2018’de Elon Musk’ın hesabını taklit etti. Gerçek Elon Musk’tan bahseden tweetlere cevap verdiler ve sözde bir kripto para birimini hediye ile bağlantıları paylaştılar. Örneğin, 13 Temmuz 2018’de @eIunmosk, “@ alexhouse8 @elonmusk” adlı bir kaç versiyonunu tweetledi.

“Dün vaat ettiğim, ancak göstermeyi unuttum. İşte: https://t.co/fZDImoQeTA. ” derken sözde kripto para birimi çekilişi yapan URL şu adrese gitmekteyd: https://elon-prize.blogspot.com/2018/07/ official-btc-eth-giveaway.html? gsr = 541211,

15 Temmuz 2018, @eIanmusk tweetledi: “@elonmusk @danielbrennan @SierraClub https://t.co/wi37F6DPhO ”; bağlantı aynı URL’ye gitmekteydi.

Şekil 12: Elon Musk taklitçisi hesabı tarafından paylaşılan bir web sitesi
Şekil 12: Elon Musk taklitçisi hesabı tarafından paylaşılan bir web sitesi

15 Temmuz 2018’de @eIanmusk tweetledi: “@elonmusk @zeynep Bunu başlatan ben değildim. İMO’da hiçbir yardım teklifi bu şekilde karşılanmamalıdır. Gerçekten bilmiyorum. Onun yerine bugün sizin için ne var bir göz atın: ”Bu tweet muhtemelen aşağıdaki iş parçacığının bir parçası oldu:

Resim 13: Bir Elon Musk taklitçisi muhtemelen bu yemi  insanları bir kripto para birimine çekmek için kullandı. Bir kullanıcı bu hesabı sahte olarak bildirdi.
Resim 13: Bir Elon Musk taklitçisi muhtemelen bu yemi  insanları bir kripto para birimine çekmek için kullandı. Bir kullanıcı bu hesabı sahte olarak bildirdi.

Her iki hesap da 16 Temmuz 2018’de tweet atmayı bıraktı ve bu tarihlerde hesapların askıya alınması önerilmişti. İlginç bir şekilde, hesaplar bu sahte kimliğe bürünme öncesinde sık sık Türkçe tweet attı.

Bu, kripto para dolandırıcılığıyla uğraşan Elon Musk taklitçilerinin bilgi operasyonları ile ilişkilendirilmeleri ilk kez değil.  Bellingcat Çin yanlısı bir Twitter operasyonunda Musk taklitçilerini bağlantılamıştı. Ancak bu durumda, bu ticari aldatmaca hesapları AKP ile anlamlı bir şekilde bağlantılı olduğu açık değildir. Ek olarak, Brenna Smith, son derece yaygın olan ve yüz binlerce dolar çalınan   Elon Musk kripto para dolandırıcılığı fenomeni hakkında yazdı. Smith, internet meraklılarının bile aldatmacaya düşebileceğini savunuyor, çünkü tuhaf görünüyor olsa da, Elon Musk’ın kendisi tuhaf.

4 Taktikler

4.1 Ele geçirilmiş hesaplar

Twitter’a göre, bu veri kümesindeki hesapların çoğunun çalıntı olduğudur. 2008 gibi erken oluşturulma tarihlerine sahip birçok hesap gözlemledik,ancak yıllar sonra veri setinde görünen tweet’leri vardı ki, muhtemelen  bilgisayar korsanı tarafından ele geçirilmeden önceki döneme ait  devralınan tweet’lerini silinmişti.

Veri kümesindeki iki hesap özellikle ilginçti: @BylockReality ve @HumanRightsDef.
@BylockReality, Gülen kuruluşu arasında popüler olan bir mesajlaşma akıllı telefon uygulamasıyla bağlantılıdır. Erdoğan, Gülen hareketini Türkiye’nin Temmuz 2016 darbe girişiminin arkasında olmakla suçluyor ve terör örgütü olarak nitelendiriyor. Darbe girişiminin ardından Erdoğan, şifreli mesajlaşma uygulaması Bylock’u kullandıkları için 50.000’den fazla kişiyi tutukladı.

 

Hükümet, kişinin Gülen hareketinin bir parçası olduğunun kanıtı ve dolayısıyla terörist olduğunun delili  olarak Bylock’un telefonunda bulunmasını yeterli gördü. @HumanRightsDef hesabı, bazen ByLock hakkında içerik yayınlayan meşru bir insan hakları grubuna bağlı görünmektedir.

Bu hesapların -şüpheli görünen bu hesaplardan şüpheli tweet’ler tanımlamamış olsak da-  ağın daha geniş operasyonun arkasındaki tekrarlanan saldırı girişimlerine maruz kaldıkları için, Twitter tarafından askıya alındığı görülüyor. Bu hesaplarla bağlantılı kuruluşların daha geniş AKP yanlısı ağa katıldığına dair bir kanıt ise yoktur.

4.2 Retweet Zincirleri

Veri kümesinde son derece merkezi ve organize AKP yanlısı retweet ağlarının bir parçası olan düzinelerce hesap belirledik. Bu hesaplar aynı içeriği yeniden tweetliyor, orijinal kitle oluşturma taktikleri kullanıyor ve hashtag’leri yanlış bir şekilde popülerleştirmek için çalışıyor. İncelediğimiz önceki retweet zincirlerinden farklı olarak, yayından kaldırma setindeki zincirlerin doğası gereği politik ve nadiren (eğer varsa) ticari hashtag’leri var gibi görünüyor. Tespit ettiğimiz zincirler genellikle düşük etkileşim almışlardı.

4.2.1 Ağ ve Hesap Adlandırma, Yapı ve Oluşturma

Veri kümesindeki retweet zincirlerinin genellikle siyasi isimleri vardı. Örneğin, bazı zincirlerin isimleri AKP taraftarlarının AKP’yi AK Parti olarak tercih ettikleri göstergesiyle ilgili olarak “AK” yi içerir. Bir zincir  “AK Davam” olarak adlandırıldı,  İkincisi “AK Hilal”. Hilal, Türk bayrağının İslami bir sembolüdür ve AKP taraftarları tarafından sıkça kullanılmaktadır.

Bu raporda AK Davam ve AK Hilal ağlarına odaklanmamıza rağmen, yayından kaldırma veri seti, daha fazla araştırma yapılmasını gerektiren başka retweet zincirleri de içeriyor.

AK Davam ve AK Hilal ağları liderliği paylaşıyor. Zeynep Akgul (@ okyanusgozlum0) adı altında bir hesabın biyografisi, kullanıcıyı AK Hilal’in kurucu başkanı ve AK Davam’ın başkan yardımcısı olarak tanımlarken, Hakan (@ hknknr07) adı altında bir hesap AK Davam nin kurucu başkanı ve AK Hilal Başkan Yardımcısı olduğunu iddia ediyor . Zeynep Akgül ve Hakan da veri setindeki diğer retweet zincirlerinin kurucu başkanı ve başkan yardımcısı olduklarını iddia ediyor.
Tüm ağ içinde (ör. AK Hilal Grupları veya “AK Hilal Group”), alt ağ grubu hesapları vardır (örneğin AK Hilal “Grupları 3 ve 4” veya “Grup 3 ve 4”).

Ağa bağlı bazı hesaplar yayından kaldırma veri kümesine dahil edilirken, diğerleri yayınlanmaya devam etmekteler. Hala canlı bir hesap @ AK_Davam_01, AKP yanlısı kar amacı gütmeyen pozisyonlarda olan Dr. Halis Bayrak’ı yeniden tweetlemeye adanmış.

 

Şekil 14: AK Davam retweet zincirinin hala canlı bir üyesi
Şekil 14: AK Davam retweet zincirinin hala canlı bir üyesi

 

Şekil 15: AK Hilal'in farklı üyelerini vurgulayan bir video eşliğinde bir retweet zinciri
Şekil 15: AK Hilal’in farklı üyelerini vurgulayan bir video eşliğinde bir retweet zinciri

 

AK Davam ve AK Hilal ağında, aynı gün veya kısa bir süre içinde koordineli davranışlar ortaya koyan birçok hesap oluşturuldu. AK Davam ağında 9 Mart 2019’da @ akdavam7_8 ve @ akdavam9_10, bir gün arayla @ akdavam_3_4 ve @ akdavam_5_6 oluşturuldu (sırasıyla 25 ve 24 Eylül 2018’de). AK Hilal ağında, @ akhilal_1_2, @ akhilal_5_6 ve @ akhilal_9_10 ise  8 Eylül 2017’de oluşturuldu.

Veri setindeki “AK Davam” ve “AK Hilal” ağ hesaplarının birçoğu kullanıcı biyografisinde benzersiz bir model izlemektedir. AK DAVAM ile biyografilerinde (AK Davam hesapları için) ve AK HILAL veya AK HILAL (AK Hilal hesapları için) ile başlarlar. Daha sonra grup numaralarına (ör. 3. ve 4. Grup RT hesabı), ardından hashtag’lere başvururlar. Hesapların çoğu açıkça grup hesaplarıyken, bazıları belirli grupların liderleri veya ağın liderleri olarak büyük yazarlar olarak tanımlanır.

Şekil 16 : AK Hilal ağının bir parçası olan örnek hesaplar

Şekil 17 :  AK Davam ağının bir parçası olan örnek hesaplar

4.2.2 Tweet Zamanlaması ve Tweet İçeriği

AK Hilal ve AK Davam ağlarının her biri yüksek derecede koordine edilmiş görünmektedir.

AK Hilal halkasında alt ağ gruplarının grup hesapları veya yönetici hesapları olan 17 hesap belirledik (@ _Arfe344, Grup 1 ve 2’nin Başkanı, @GnyYdz Grup 5 ve 6’nın Başkanı, @ Sarmasik97 Grup 9’un Başkanı ve @ seyma_ank06, Grup 13 ve 14’ün Başkanıdır). 17 AK Hilal hesabı, veri setinde% 98.6’sı retweet olan 128.257 tweet üretti.

Hesaplar genellikle aynı konuyu tweetliyor ve aynı mesajı yaymayı amaçlıyor. Örneğin, 19 Ekim 2017’de bir saatlik bir süre içinde, AK Hilal hesaplarının çoğu #YeteneksizsinizCHP hashtag’i kullanarak muhalif CHP’ye karşı tweetledi.

  • @ akhilal_1_2 (16:19): Devletinin ve milletinin hep olduğu olan bir oluşuma #YeteneksizsinizCHP denmez de ne denir?
  • @ akhilal_5_6 (16:25): Vatana zor günlerinde ihanet eden bir oluşuma #YeteneksizsinizCHP denir.
  • @ akhilal_9_10 (16:33): Chp diyorum sonra bi gülme geliyor. #YeteneksizsinizCHP https://t.co/4wfms2gAoL
  • @ akhilal_13_14 (16:42): #YeteneksizsinizCHP https://t.co/xybLZUEwuB (Kemal’e soruyorum, yenilgiyi ne zaman kabul edeceksin?)
  • @ akhilal_1_2 (16:53): Tayyip gitsin de isterse ülke yok olsun dilini kullanan bir zihniyet #YeteneksizsinizCHP (Erdoğan gittiği sürece ülke yok edilirse umursamayan bir zihniyet.9
  • @ Sarmasik79 (17:00): RT @OmerSezerRT: Başında olduğu kurumu batıran Kılıçdaroğlu, Chp başkanı olduğu #YeteneksizsinizCHP olması gayetdoğal https://t.co/4Rdq

AK Hilal ağındaki 17 hesabın her biri için zaman içinde tweet sayısını planlıyoruz ve farklı hesaplar için tweet sayısının sıklıkla arttığını ve birlikte düştüğünü görüyoruz.

Şekil 18: AK Hilal zincirinin  üyeleri için zaman içinde tweet'ler
Şekil 18: AK Hilal zincirinin  üyeleri için zaman içinde tweet’ler

AK Davam ağında, açıkça AK Davam grup hesapları olan dokuz hesap belirledik  ve bir hesap (@ snygms53) kendisini Grup  Başkanı olarak ilan ediyordu. Ancak, AK Hilal örneğinde olduğu gibi ağ alt gruplarının başkanlarını bulamadık.

Toplamda dokuz AK Davam grubu hesabı yayından kaldırma işleminde 48.091 tweet üretti. Bu tweet’lerin% 99.2’sinde etkileşim almadı. Bu tweet’lerin ezici çoğunluğu (% 98.9) retweet, sadece 506’sı orijinal tweetlerdi. Bu, AK Davam grup hesaplarının diğer hesapların popülaritesini artıran araçlar olduğunu kuvvetle göstermektedir.

Şekil 19: AK Davam zinciri üyeleri için zaman içinde tweet'ler
Şekil 19: AK Davam zinciri üyeleri için zaman içinde tweet’ler

AK Davam ağı özellikle AKP yetkililerinden ve AKP destekçilerinden gelen tweetleri artırıyor gibi görünüyor. AK Davam grup hesapları yukarıda vurgulanan retweetlenen @AKparti, Adalet ve Kalkınma Partisi Resmi Twitter hesabı, tam 1.431 kez. AK Davam sayfalarından en sık retweet edilen hesap bu oldu. Sık sık retweetlenen bir başka hesap da AKP Halkla İlişkiler Komisyonu üyesi @ zeynepkanter. @zeynepkanter yalnızca 1,767 takipçiye sahip olmasına rağmen AK Davam’dan en çok retweet edilen on ikinci hesap (retweet 477).

Şekil 20: AK Davam hesapları Zeynep Kanter gibi AKP yetkililerini sıkça retweetledi.
Şekil 20: AK Davam hesapları Zeynep Kanter gibi AKP yetkililerini sıkça retweetledi.

AKP Halkla İlişkiler Komisyonu üyesi….

AK Davam’ın en sık retweet aldığı hesapların çoğu da AK Hilal tarafından sıklıkla retweetlenmektedir. Bu, parti destekçisi gibi görünen hesapları içeriyor. Örneğin, iki veri kümesinin her biri tarafından en çok dördüncü retweet hesabı @dr_uveys ve AK Hilal hesapları tarafından en çok retweetlenen altıncı hesap @SonsuzGull, AK Davam ağı tarafından en çok retweet edilen on dokuzuncu hesaptır. Bu, ağların büyük olasılıkla ilişkili olduğuna dair daha fazla kanıttır….

Şekil 21: AK Davam hesapları AKP destekçilerinin @dr_uveys ve @SonsuzGull gibi hesaplarını sıkça retweetledi
Şekil 21: AK Davam hesapları AKP destekçilerinin @dr_uveys ve @SonsuzGull gibi hesaplarını sıkça retweetledi

 

 

5.Sonuç

Bu rapor AKP’nin gençlik kanadına bağlı geniş bir hesap ağının anlatılarını ve taktiklerini tartışmaktadır. AKP yanlısı içeriği teşvik etmek için iyi organize edilmiş retweet zincirlerinin bir parçası olan sahte hesap gruplarını gözlemledik. Ayrıca Erdoğan’ın Amigoları için yeniden tasarlanan ele geçirilmiş hesaplar gördük. Araştırmacıları, AKP yanlısı retweet zincirlerinin hala canlı üyelerini izlemeye ve bu ağların ileride hangi sorunlara öncelik verdiğini anlamak için cesaretlendiriyoruz. Ayrıca, araştırmacıların belirli politika reformlarını savunan yeni çalışmalara daha fazla girmelerini umuyoruz. Bu ağlar parti tarafından cesaretlendirildiyse, seçkinlerin yaklaşmakta olan politika değişikliğinin meşruiyetini arttırmak ve hükümetin vatandaşlara daha duyarlı görünmesini sağlamak için elitlerin görünüşte antagonistik bir astroturf (taban gibi davranan mesajlaşma) kullandıklarını önerebilir.

Stanford İnternet Gözlemevi, mevcut bilgi teknolojilerinde kötüye kullanımın araştırılması için sosyal medyaya odaklanan disiplinler arası bir araştırma, öğretim ve politika katılımı programıdır. Gözlemevi, internetin kötüye kullanımını gerçek zamanlı olarak öğrenmek ve araştırma keşiflerimizi kamu yararı için eğitim ve politika yeniliklerine dönüştürmek için oluşturuldu.

 

Stanford Raporunun orijinali için buradan 20200611_turkey_report

Visits: 188

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
AKP Stanford Troll

BİRDE BUNLARA BAKIN