Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Grup Yorum 25. Yıl Konseri ile Anıyoruz

Grup Yorum 25. Yıl Konseri ile Anıyoruz

Grup Yorum, 10 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da o zamanki adıyla İnönü Stadyumunda 25.Yıl konseri düzenlemişti. Aşağıda video kaydını izleyeceğiniz konsere katılan bir seyirci, yıllar sonra şöyle anlatmıştı konseri;

2010 yılı haziran ayında yapıldı bu konser, oradaydım bende on kişilik bir arkadaş grubuyla. Yeni açık tribünü (gazhane tarafı) ikinci kattaydık…çok büyük emek verdiler bu konser için, binlerce kişi gece gündüz çalıştı ve sonunda cumhuriyet tarihinin en görkemli ve kaliteli stad konserini onbinlerce seyirci karşısında verdiler…senfoni orkestrası ve kalabalık bir vokal grubu eşliğinde bütün şarkıları harika icra ettiler…eski yorum elemanları ve konuk sanatçılar sahne aldılar… TUNCEL KURTİZ mükemmel bir şiir okudu, resmen sahnede kükredi…kalabalık çok saygılı ve seviyeliydi. 60 bin insan vardı ve bir tane olay çıkmadı…protest müzikte Türkiye de tek olduklarını bir kez daha ispatladılar…bu konser sonrasında müthiş bir prestij kazandılar ve devamında yaptıkları BAĞIMSIZ TÜRKİYE konserleriyle yüzbinlerce insanı toplayabilmeleri ve her geçen gün sayılarının artması oligarşiyi rahatsız etti…egemenler çareyi yasaklamakta buldular ve öyle de yaptılar…ama bitiremezler…”

Peki , Kimdir Grup Yorum

Grup Yorum, Türkiye çıkışlı protest, özgün müzik ve Anadolu rock gibi müziğin çeşitli dallarında eserler üreten politik, devrimci müzik grubudur. 1985’ten günümüze siyasi görüşlerini müzikleriyle topluma duyurmaya çalışmıştır. Bu yönüyle gruba günümüze (2013) kadar 400’ün üzerinde dava açılmıştır. 15 üyesi tutuklanıp hapis yatmış ve çıkardığı 21 albüm ile 2 milyondan fazla albüm satışı yapmıştır.

1987’den başlayarak günümüze kadar 21 albüm çıkaran, Türkiye’de ve Avrupa’da her yıl konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katılmıştır. Uzun yıllar konserleri yasaklanıp, üyeleri gözaltına alınıp, tutuklanmış ve birçok kentte kasetlerinin satılması engellenmiştir. Albümleri, şarkıları suç unsuru taşıdığı iddiasıyla resmî olarak toplatılmıştır.Grup Yorum albümlerindeki kimi şarkıların yasa dışı DHKP-C örgütü militanlarına adanmış olmasından dolayı, grup üyelerinin bu örgüt ile organik bağı bulunduğu iddia edilmektedir. Fakat bu iddia grup tarafından “Organik bir bağımız yok” denilerek yalanlanmıştır.

Grubun üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek konser yasaklarına karşı başlatmış olduğu ölüm orucu eylemleri sonucu hayatlarını kaybetti.[7][8]

Geçmiş

Türkiye’de 1980 yılında gerçekleşen askerî darbeye ve sonrasındaki politikalara tepki amacıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi dört arkadaşın (Metin Kahraman, Ali Çağlar, Orhan Emek, Raşit (soyadı belirtilmemiş) bir araya gelmesiyle 1985 yılında kurulan grup, müzik grubu olmanın dışında, muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de önemli bir ismi olmuştur. Anadolu’nun ve üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmayı amaçlamıştır. Kuruluş aşamasında ilk olarak Aziz Nesin’in öykülerinden uyarlanan bir oyunun müziklerini yaparak başlamış ardından “Bana Bir Türkü Söyleyin Yarınlara Uzansın” adlı konseri vermişlerdir.

Müzikal tarz

Yorum, Türkçe dışında, Anadolu’da konuşulan Kürtçe, Zazaca, Lazca, Arapça, Çerkezce dillerinde de şarkılar seslendirmektedir. Müziğinde mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman, trompet, viyolonsel ve obua gibi yerel olmayan pek çok çalgıları da kullanmaktadır. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, ritim kompozisyonlarına ve ezgilere yaslanıyor. Folk-Rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlarından rock müziğe’a kadar birçok tınıyı bir arada dinleyicisine sunuyor.

Grup ise kendi tarzını çağdaş halk müziği olarak tanımlıyor.

Grubun şarkı sözlerini, anti-emperyalist mücadele, hapishane katliamları, doğal afetlerin yarattığı yıkımlar, emperyalist savaşlar, ölümler, aşk, erdem ve özgür bir dünyaya duyulan özlem gibi konular şekillendiriyor.

Grup Yorum 25. yılını 12 Haziran 2010 tarihinde BJK İnönü Stadyumu’nda verdiği bir konserle kutladı. Konserde Suavi, Ali Primera, Yasemin Göksu, Tuncel Kurtiz, Nejat Yavaşoğulları ve daha birçok sanatçı Yorum’a eşlik etti. Bu konser Türkiye’de biletli olarak yapılan en kitlesel konser olarak tarihe geçti.[2][11]

Politik duruş

Grup Yorum’un, sol yelpaze içerisinde belli bir görüşü temsil etmesine rağmen Türkiye’de farklı görüşlere sahip birçok insanın Grup Yorum’u dinliyor olmasını üyeleri “şarkılarındaki güncellik”e bağlıyor. Baskılara karşı bu denli çabuk tepki verebilmeleri, şarkılarındaki melodik dokunun zenginliğiyle de buluştuğunda, her siyasal çizgiden veya siyaset dışı müzikseveri de etkileyebildiğini düşünüyorlar.

Sivas (Gün Tutuşur) şarkısı Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlere ithaf edilmiştir.

DHKP-C ile ilişkisi

Çeşitli çevrelerce Grup Yorum ile yasa dışı DHKP-C örgütü arasında organik bağ bulunduğu iddia edilmektedir. Buna sebep olarak da, Grup Yorum albümlerindeki çok sayıda şarkının ölmüş DHKP-C militanları ile ilgili olması gösterilmektedir. Ancak bu iddia grup tarafından yalanlanmıştır. Geliyoruz albümündeki Sibel Yalçın Destanı isimli şarkı, 1995 yılında polisle girdiği çatışmada öldürülmüş Sibel Yalçın isimli DHKP-C militanına adanmıştır. Yıldızlar Kuşandık isimli albümde bulunan aynı adlı şarkının sözleri, 2005 yılında Adalet Bakanlığı binasına intihar saldırısı düzenlemek isterken öldürülen. Eyüp Beyaz isimli DHKP-C militanı tarafından yazılmıştır. Boran Fırtınası albümündeki şarkı isimlerinde belirtilen isimler ise 1996 ölüm oruçları sırasında ölen DHKP-C militanlarıdır.

Bazı Grup Yorum üyeleri, 2012 yılında Sultangazi’deki bir polis karakoluna intihar saldırısı düzenleyen İbrahim Çuhadar’ın cenazesinin alınmasında hazır bulunmuşlardır. Bu esnada gözaltına alınan Grup Yorum üyeleri işkence gördüklerini iddia etmişlerdir. Grup üyeleri çeşitli zamanlarda DHKP-C üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınmışlardır.

14 Şubat 2018 tarihinde ise, Grup Yorum üyelerinde Ali Aracı, Selma Altın, İnan Altın ve İbrahim Gökçek, Emel Yeşilırmak DHKP-C üyesi oldukları iddiası ile Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “en çok aranan teröristler listesi”‘nin gri kategorisine eklenmişlerdir.

Davalar

Grup Yorum’un şarkı sözlerini bulunduran ve dinleyen Berivan Doğan hakkında ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı gerekçesiyle 2006 yılında 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ölüm orucu

Grup Yorum üyeleri, 17 Mayıs 2019 tarihinde konser yasaklarının kaldırılması, grup üyelerinin serbest bırakılması,
hakkındaki davaların düşürülmesi gibi bir dizi taleple açlık grevine girdi.


20 Ocak 2020’de Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek, açlık grevlerini ölüm orucuna dönüştürme kararı aldı.
3 Nisan 2020 tarihinde 288 gündür ölüm orucunda olan Helin Bölek ve 7 Mayıs 2020 tarihinde de 325 gündür ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek yaşamını yitirdi. 

7 Mayıs 2020 günü ölüm orucu sonucunda hayatını kaybeden İbrahim Gökçek’in cenaze töreni.
Cenazenin üzerinde Grup Yorum flaması ve çaldığı bas gitarın kızıl yıldız sembollü askısı vardır.

Grup hakkındaki eserler

Hakkında birçok araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan Grup Yorum, basın tarafından “Hapishane Şarkıcıları”, dinleyiciler tarafından “Kar Makinesi” sıfatlarıyla anılıyor. Grup hakkında iki kitap bulunmaktadır:

  • Bir Kar Makinesi I-II 
  • Sıyrılıp Gelen Grup Yorum 

Grup Yorum Konserleri

Grup Yorum, 30 yıllık sanat geçmişinde çok sayıda konserler vermiştir. Bu konserlerden en kitlesel olanı 15 Nisan 2012 yılında Bakırköy Halk Pazarı alanında gerçekleştirdikleri “4. Bağımsız Türkiye” konseridir. Bir milyondan fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen konserde, Grup Yorum Korosu ve 20 kişilik orkestranın yanı sıra Beşik Halk Dansları Topluluğu danslarıyla, Nihat Behram şiirleriyle, Zülfü Livaneli, Aylin Aslım, Aynur Doğan ve Hüseyin Turan şarkılarıyla eşlik etti. Konserin sonunda TAYAD’ lı ailelerden Anadolu müzik gruplarına kadar değişik yerlerden gelenlerden ve yediden yetmişe her yaştan kurulan 150 kişilik halk korosu da sahneye gelerek Yorum’ a eşlik etti. 3. Bağımsız Türkiye Konseri ise yine Bakırköy Halk Pazarı alanında 14 Nisan 2013’te gerçekleşti ve 500.000 kişi katıldı. Grup Yorum 30. Yıl Ege Konseri ise 2015’te Adana, Ankara, Tunceli, İzmir Ve İstanbul’da gerçekleşti. İzmir’ de 750 bin kişi toplandı.

  • Sıyrılıp Gelen (1987)
  • Haziranda Ölmek Zor / Berivan (1988)
  • Türkülerle (1989)
  • Cemo / Gün Gelir (1989)
  • Gel ki Şafaklar Tutuşsun (1990)
  • Yürek Çağrısı (1991)
  • Cesaret (1992)
  • Hiç Durmadan (1993)
  • İleri (1995)
  • Geliyoruz (1996)
  • Marşlarımız (1997)
  • Boran Fırtınası (1998)
  • Kucaklaşma (1999)
  • 15. Yıl Seçmeler (2000)
  • Eylül (2001)
  • Feda (2001)
  • Biz Varız (2003)
  • Yürüyüş (2003)
  • Yıldızlar Kuşandık (2006)
  • Başeğmeden (2008)
  • Halkın Elleri (2013)
  • Dünden Yarına Ustalarımız/Ruhi Su (2015)
  • İlle Kavga (2017)

Grup üyeleri

35 yıllık müzik kariyeri boyunca grup çok farklı sanatçılarla çalışmıştır. Grup “isimlerini değil müziklerini bir marka olarak yaratmıştır”.[38]

Grup Yorum Güncel üyeler

  • Solo Vokal : Selma Altın, Sultan Gökçek, Umut Gültekin, Betül Varan, Sena Erkoç
  • Bağlama : İhsan Cibelik, Meral Hır, Emel Yeşilırmak
  • Klasik/Akustik Gitar : Muharrem Cengiz, Dilan Ekin, Ekimcan Yıldırım, Fırat Kıl
  • Tuşlu Çalgılar : İnan Altın
  • Nefesli Çalgılar : Ali Aracı, Selma Altın, İhsan Cibelik, Bahar Kurt, Dilan Poyraz, Betül Varan, Sena Erkoç
  • Bas Gitar : Seher Adıgüzel
  • Vurmalı Çalgılar : İnan Altın, Bergün Varan, Barış Yüksel

Geçmiş üyeler

  • Vokal : Ayşegül Yordam(*), Efkan Şeşen, Hilmi Yarayıcı, İlkay Akkaya, Fikriye Kılınç, Özcan Şenver, Gülbahar Uluer, Selma Çiçek, Nuray Erdem, Mesut Eröksüz, Beril Güzel, Aylin Şeşen, Taner Tanrıverdi, Özgür Tekin, Öznur Turan, Aynur Doğan, Ezgi Dilan Balcı, Eren Olcay
  • Bağlama : Tuncay Akdoğan(*), Metin Kahraman(*), İrşad Aydın, Suat Kaya, Ufuk Lüker, Taner Tanrıverdi, Seçkin Taygun Aydoğan,Cihan Keşkek, Özgür Zafer Gültekin, Ayfer Rüzgar
  • Klasik/Akustik Gitar : Kemal Sahir Gürel(*), Elif Sumru Göker, Hakan Alak, Serdar Güven, Serdar Keskin, Ufuk Lüker, Vefa Saygın Öğütle, Erkan Sevil, Caner Bozkurt
  • Tuşlu Çalgılar : Kemal Sahir Gürel, Ufuk Lüker, Taci Uslu, Ali Papur
  • Nefesli Çalgılar : Kemal Sahir Gürel
  • Bas Gitar : Ejder Akdeniz, Hakan Alak, Ufuk Lüker
  • Vurmalı Çalgılar : Kemal Sahir Gürel, Ejder Akdeniz

(*) Kurucu üyeleri belirtmektedir.

Şimdi o Muhteşem Konseri,anılarıyla ve coşkuyla hep birlikte tekrar izleyelim;

Kaynak ; Wikipedia

Visits: 419

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Grup Yorum

BİRDE BUNLARA BAKIN