Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Yanık Dere Erzurum – 1915

Yanık Dere Erzurum – 1915

Yanık Dere, Erzurum’un doğusunda Aziziye Tabyaları’nın batısında, Tabya ile şehir arasında Palandöken dağları’ndan süzülerek akan suyu şehre getiren ince, sıradan bir dereydi.

Benim çocukluğumun geçtiği yerlere yakındı burası. İlkokul yıllarında sevgili öğretmenlerim bizi derenin bulunduğu yere götürüp: “İşte burası Yanık Dere’dir.” dediler. Anlattılar neden Yanık Dere olduğunu; ama biz bir şey anlamadık o yıllar. Fakat içimde, hafızamda hep bir yanık dere kalmıştı ne olduğunu tam bilmeden. Hafızamda bir de Mahallebaşı semtinde ‘Fransız Hastahanesi’ kalmıştı. O da ilkokulu okuduğum Mahallebaşı’nda hemen okulumuzun karşısındaydı. Üç katlı, yıkık, yer yer yanık izleri olan ve sadece duvarları ayakta kalan harabe, taş bir bina. Sonra nenemin kardeşinin Ermeni askerlerince sandıkta süngülenişi anlatılırdı çocukluğumda. Çocukluğumda o eve her gidişimde o sandığı görürdüm. Sonra duyduklarım ve okuduklarım: on bir kişinin idamı, Gürcükapısı’nda Seyidov ve Belediye Başkanının katledilmesi, Ezirmikliler; evlere, odalara, ahırlara doldurularak katledilen insanlar…

Erzurum'un doğusunda yer alan Yanık Dere
Erzurum’un doğusunda yer alan Yanık Dere

Bütün bunlar beni tekrar Yanık Dere’ye götürdü. Ermeni askerlerin türlü bahanelerle şehirden topladıkları Erzurumlular’ı bu dereye götürüp kurşunladıklarını, kimilerini sırt sırta bağlayıp kurşunla ya da süngüyle öldürdüklerini, bununla da yetinmeyip üzerlerine gaz dökerek yaktıklarını, dereden günlerce su yerine kanın aktığını tespit ettim onlarca eser ve anılar arasından. Yanık Dere, Erzurum için çok önemli yermiş meğerse. Bunu çok geç anladık; ama iş işten geçti artık. Sonra bir şey daha öğrendim içimi sızlatan:

“Tehcir sırasında Erzurum’dan yola çıkan Ermeniler’in yollarda ölüme gidişleri…” diye açıklıyor yazar Mehmet Dağıstanlı, romanının tanıtım yazısında.

Yanık Dere Erzurum 1915 ‘in İkinci Baskısı

İkinci baskısını 2012 yılında yapan kitabın tanıtımı için görsel sanatlardan da yaralanılmış.

Yanık Dere Erzurum- 1915
Yanık Dere Erzurum- 1915

Yazar , “YANIK DERE- 1915-ERZURUM” Romanımız, ikinci baskıyı da yapmasına rağmen pek duyuramadık. Romanı konferanslar halinde anlattık. Çok ilgi gördü; ama yetmez elbette. Türklerin ve özellikle Erzurumluların hayatta kalabilmek için verdikleri çok önemli ve milli bir direniştir bu roman. Bu direniş geniş kitlelere anlatılmalıdır. Devletin, belediyelerin, üniversitelerin, vakıfların desteğiyle hem yurt içinde hem de yurt dışında bütün insanlara anlatılmalıdır: anlatımın da yolu görsel sanatlardır. Sinemayla anlatılmalıdır, tiyatroyla anlatılmalıdır, romanlarla anlatılmalıdır. “Yanık Dere” romanını okuyan Erzurum eşrafından, ülkemizin dünyaca tanınmış sanatçısı Metin Kaşo beyefendi, kendi aile geçmişini paylaştığı belgede, atalarının, 1918 yıllarında Yanık Dere’de Ermeni çeteler tarafından şehit edildiğini açıkladı. Romanı okuyan birçok okur ayni şekilde Atalarının Yanık Dere’de katledildiğini anlattı. Bunların hepsi doğrudur. Biz de bu nedenle Yanık Dere’ye yapılmasını istediğimiz şehitlik anıtına mutlaka bu şehitlerin adlarının yazılmasını istemiştik. Savaşsız bir dünya özlemiyle…

Yanık Dere romanını yeni okuyacaklara, heyecanlarını, bilgilerini ve belgelerini bizlerle paylaşmaları dileğiyle…” diyerek herkese çağrısını duyurmak istemekte.
Bizlerde Sizlere ulaştırıyoruz.

İyi okumalar dileği ile…

 

Yazarı Tanıyalım;

Mehmet Dağıstanlı
Mehmet Dağıstanlı

Mehmet Dağıstanlı Kimdir;

1953 yılında Erzurum’da doğdu. Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, daha sonra Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Erzurum Halk Eğitim Merkezinde  Tiyatro oyunculuğu yaptı, Çeşitli bölgelerde otuz beş yıl eğitimcilik yaptı. İstanbul-Kadıköy Lisesi’nde Müdür yardımcılığı görevinden emekli oldu.

Tiyatro ile ilgilendi. Oyunculuk, yönetmenlik yaptı.

Oyuncu, yönetmen, dekor- kostüm- sahne görevlisi olarak çalıştığı oyunlar:

4.Murat, Koca Sinan (Turan Oflazoğlu),

Hürrem Sultan (Orhan Asena),

Çatallı Köy (Ali Yörük),

Ayakta Durmak İstiyorum (Tarık Buğra),

Cimri, Hastalık Hastası (Moliere),

Vişne Bahçesi (Çehov),

Bekleyenler (Remzi Özçelik),

Deli Emine ( Talip Apaydın ),

Nalınlar (Necati Cumalı),

Her Bizansa Bir Fatih (M.Necati Sepetçioğlu)

Beyaz Kartallar, Şenlik (Sebahattin Bulut),

Kanaviçe (Turgut Özakman),

Çorak Toprak (Nezihe Aras),

Köşebaşı, Koçyiğit Köroğlu (Ahmet Kutsi Tecer),

Aşk ve Barış (  Suat Taşar ),

Hançer, Balıkesir Muhasebecisi (Reşat Nuri Güntekin),

Reis Bey, Yunus Emre (Necip Fazıl Kısakürek),

Biz İnsanlar, Büyük Ana, Bir Hizmetçi Aranıyor (Mehmet Dağıstanlı)

Yazarın Eserleri ;

Tiyatro Oyunları:

Bir Hizmetçi Aranıyor,

Büyük Ana ve Sessiz Haykırış,

Buzdan Adamlar( Devlet Tiyatroları repertuarına girdi)

Ben Kara Fatma

Erguvan Güzeli İstanbul’

Senaryoları:

Divanü Lûgati’t Türk,

Baskın,

İçimdeki Kurşun

Roman:

Yanık Dere 1915,

Ben Kara Fatma:

Çocuk Masalları:

Masalistan,

Masal Bahçesi,

İlk Alışveriş:

Öyküler:

Öykü Demeti,

İz Bırakan Hikayeler,

Yaşamdan Öyküler

Mehmet Dağıstanlı yayımlanan kitaplarının resimlerini kendisi çizmektedir.

 

 

Hits: 65

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN