Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Tanrı mı ? Allah mı?

Tanrı mı ? Allah mı?

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Allah” yerine “Tanrı” denmesinin İslam’a aykırı olmadığını açıkladı. Diyanet’in Aylık Dergisi’nin Şubat sayısında yer verilen bilgide “Tanrı” kelimesinin, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu ifade edilirken “İlah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır” denildi. Doğru olanın “Allah” kelimesini kullanmak olduğunu belirten Diyanet, buna rağmen, Allah’ı “Tanrı” diye anmanın sakıncası olmadığı vurgulandı.

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre, Diyanet, “Allah” ismi yerine “tanrı” kelimesini kullanmak caiz midir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“‘Allah’ kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre ‘Allah’ kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan ‘Allah’ kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını ‘Allah’ diye anmaları

daha doğru olur. Dolayısıyla ‘Allah’ bu adla veya esma-i hüsna adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı ‘tanrı’ diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz.”

Visits: 36

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Allah Diyanet Tanrı

BİRDE BUNLARA BAKIN