Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Libya Açıklarında Akdeniz’de Sıcak Saatler

Libya Açıklarında Akdeniz’de Sıcak Saatler

Yunan güvenlik güçlerinin Libya açıklarında bir kargo gemisini kontrol etmek istemesi üzerine Üç Türk savaş gemisi duruma müdahale etti. Artan tansiyon Yunan gemilerinin geri çekilmesi ile şimdilik kaydıyla önlendi. AB olayla ilgili her iki taraftan da net açıklama istiyor.

AB’nin dış ilişkiler sekreteryası, AB’nin Libya’ya karşı silah ambargosunu izleme operasyonunda bir olay meydana geldiğini doğruladı. Bir sözcünün Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Libya’ya giden bir kargo gemisi Yunan kuvvetleri tarafından   kontrol edilmeyi reddetti.

Yunan devlet televizyonu (ERT) bildirdiğine göre, Atina’daki Savunma Bakanlığı’nca olayla ilgili üç Türk savaş gemisinin yer aldığını açıklandı. Türk yetkililer, Tanzanya bayrağını taşıyan geminin koruma altına alındığını telsiz ile Yunan kuvvetlerine bildirdiler. Sonuç olarak, AB operasyonu komutanı Irini’nin “Cirkin” adlı yük gemisini kontrol etme komutunu geri çektiği açıklandı.

Geminin yükü hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Konum verilerine göre,  Kargo Gemisi şu an  Libya’ya ulaştı ve perşembe öğleden sonra Misrata limanına demirledi.

Libya açıklarında durdurulan Kargo gemisi

Almanya “Irini” Operasyonunu destekliyor

Dışişleri sözcüsü, Perşembe günü olayla ilgili ayrıntılar hakkında yorum yapmak istemezken, ” Sadece kontrol etmeyi reddetmenin nedenlerinin araştırıldığını” söyledi. Operasyon sırasında toplamda 75’ten fazla gemi kontrol edildi.

Irini Harekâtı, Kuzey Afrika’daki iç savaş ülkesi Libya’yı stabilize etmeyi ve BM liderliğindeki siyasi barış sürecini desteklemeyi amaçlıyor. Irini Operasyonu  şu anda Almanya tarafından deniz keşif uçağı sağlanması ve operasyon yönetim personeli için askerlerle desteklenmekte.

Tartışmalı eylem

Silah kaçakçılığına ek olarak, operasyonun yasa dışı petrol kaçakçılığını da önlediği söyleniyor. Dışişleri sözcüsü,  birkaç durumda elde edilen  silah ve petrol sevkiyatı ile bu sonuca  ulaşıldığını söyledi.

Irini operasyonu tartışmaları da devam ediyor.  Bu, AB gemilerinin Akdeniz’de kullanımının, özellikle Türkiye’den Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Başbakan Fajis al-Sarradsch hükümeti ne gelen silah teslimatlarının durdurabileceği, ancak her şeyden önce düşman milis lideri Chalifa Haftar’a kara veya hava yoluyla silah  taşınmasını  engelleyemeyeceği  gerçeği tartışmaların temelini oluşturmakta.  Libya iç savaşındaki taraflara göre böylesi bir tek taraflı abluka ve kontrol ile Hafterea önemli bir avantaj sağlanmakta.

Visits: 99

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN