Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Floopy Disk yoksa Boing 747 Uçamıyor

Floopy Disk yoksa Boing 747 Uçamıyor

Boeing 747’ler Kritik Yazılım Güncellemelerini Yüklemek İçin Hâlâ Floppy Disket Kullanıyor

Çoğumuzun son olarak bir disket kullanmasının üzerinden milyonlarca yıl geçmiş gibi olmasına rağmen, bu eski teknoloji, Boeing’in 747-400 uçaklarına yazılım güncellemelerinin sağlanmasında hâlâ kritik bir rol oynuyor.

Keşif, siber güvenlik firması Pen Test Partners’tarafından açıklandı ama başlangıçta The Register tarafından tespit edildi. Bu yılki sanal DEF CON hacker konferansının bir parçası olarak, Pen Test Partners, havayolunun geçen ay küresel pandemi nedeniyle tüm filosunu emekliye ayırmaya karar vermesinin ardından bir British Airways 747’nin videosunu gösterdi. Yaklaşık 10 dakikalık tur, uçağın nadiren görülen aviyonik bölmesi ve kokpitine kısa bir bakış niteliğindedir – Pen Test Ortakları 3,5 inçlik bir disket sürücü keşfetti.

Görünüşe göre, sürücü 747’nin navigasyon veritabanı yükleyicisi ve her 28 günde bir güncellenmesi gerekiyor. Bugün olduğu gibi, bazı zavallı mühendislerin her 28 günde bir 747-400’ü ziyaret etmesi ve güncellemeleri manuel olarak teslim etmesi gerekiyor … yoksa uçaklar uçamaz. Ve bu sadece 747’ler değil. Verge‘in belittiği gibi , Boeing 737’lerin çoğu  da disketler aracılığıyla güncellenmekte. 2014 Aviation Today raporuna göre bu uçakların operatörleri, “ihtiyaç duyabilecekleri tüm aviyonikler” için disketlerle dolu bağlayıcılara sahipler. Buna havaalanları, pistler, uçuş yolları ve pilotlar tarafından uçuş planları yapmak için kullanılan ara noktalar gibi önemli bilgiler de dahildir. Ayrıca kulağa korkunç derecede verimsiz geliyor, çünkü bazı sistemler yalnızca bir disket güncelleme diskine ihtiyaç duyarken, diğerleri sekiz diskete kadar ihtiyaç duyabilmekte.

2014’ten bu yana geçen altı yıl içinde, birinin havacılık endüstrisini 21. yüzyıla getirmenin bir yolunu bulacağını düşünüyorsanız , yanılıyorsunuz. Şaşırtıcı bir şekilde, Aviation Today raporuna göre , 2020’de bile “önemli sayıda havayolunun yazılım parçalarını yüklemek için hala disket kullandığını” belirtiliyor.

Dürüst olmak gerekirse, 747-400, ilk kez 32 yıl önce 1988’de floopy‘lerin hüküm sürdüğü zaman uçan eski bir uçaktı. Ancak bu günlerde, disketler çoğunlukla ticari ve endüstriyel eski sistemlerin bakımına bırakılıyor – uzun süre dayanacak şekilde inşa edilmiş, ancak kendilerini geleceğe hazırlayamayan veya kolayca değiştirilemeyen şeyler. Örneğin, ABD ordusu, nükleer silah sistemini yönetmeye yardımcı olmak için 8 inçlik disketleri kullanmayı geçen yıla kadar devam etmişti. 2018 yılında, küçük indie müzik şirketleri vaporwave trendinin zirvesinde 3,5 inçlik diskete döndüklerinde disket satışları gerçekten arttı.

Ancak uçaklara geri dönersek, “modern olmak” her zaman daha iyi değildir. Örneğin Boeing 737 Max, gelişmiş yazılım sistemlerine sahipti, ancak aksaklıklar, 346 yolcunun ölümüne yol açan iki korkunç kazaya neden oldu ve Boeing, geçen yılın sonunda hattaki üretimi durdurdu. Yine 737 Max ile ilgili bir başka yazılım sorunu Şubat ayında bulundu ve uçakların bir yıldan fazla yere inmesinin ardından Boeing, Mayıs ayında üretime yeniden başladı.

Boeing 747-400 artık üretimde değilken bile , Airsafe.com bildirdiği gibi,  8,42 milyon uçuşa rağmen  yalnızca iki kaza ile  yolcu ölümlerine  karışmıştır.

Visits: 144

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Boing 747 Floopy Disk

BİRDE BUNLARA BAKIN