Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ayasofya Sonrası Yunanistan’daki Camiler Müze oluyor

Ayasofya Sonrası Yunanistan’daki Camiler Müze oluyor

 

Danıştay 10.Dairesinin Ayasofya ile ilgili müze kararını kaldıran kararı sonrasında bu kez yabancı ülkelerde,özellikle de Yunanistan’da bulunan camilerin “misilleme” olarak kapatılması yahut  kiliseye dönüştürülmesi ihtimali konuşulmaya başlandı.

Özellikle son dönemde ilişkilerin yeniden gergin bir süreç içerisine girdiği Yunanistan’da bulunan pek çok cami son aylarda restorasyon gerekçesi ile kapatılıyordu.

Yunanistan’da bulunan Hamza Bey Camii,İbrahim Paşa Camii,Yeni Camii,Alaca İmaret Camii,Fethiye Camii,Recep Paşa Camii,Eminzade Hacı Ahmet Ağa Camisi ve Karaferya Musalla Namazgahı gibi camilerin akıbeti merak konuu oldu.

YUNANİSTAN’DA CAMİLER KAPATILIYOR,KİLİSEYE ÇEVİRİLİYOR

Yunanistan’da bulunan Hacı Ahmet Ağa Camisi ve Karaferya Musalla Namazgahı mimari yapısı değiştirilerek Ortodokslara ait bir mekana dönüştürülürken,Kavala’da 1530’da inşa edilen İbrahim Paşa Camisi ise kiliseye çevrildi.

Öte yandan Serez’de 1385’te inşa edilen Eski Caminin 1937’de yıktırılıp yerine alışveriş merkezi yapıldığı, Rodos’ta ise 1578’de Sultan 3. Murat tarafından yaptırılan Sultan Mustafa Camisinin bugün nikah salonu olarak kullanıldığı biliniyor.

Selanik’te 1484’te inşa edilen ve bugüne kadar ayakta kalmayı başarabilen Osmanlı eserlerinden Alaca İmaret Camisi ise müze olarak hizmet veriyor. 1904’te yaptırılan Yeni Cami, Selanik’in Yunan idaresine geçmesinin ardından minaresi yıkılarak ibadete kapatıldı ve mübadele yıllarında göçmenler için konut olarak kullanıldı. Bugün ise belediyenin sergi salonu olarak kullanılıyor.

YUNANİSTAN KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN AYASOFYA KARARI İÇİN “PROVOKASYON” AÇIKLAMASI

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Ayasofya’yı camiye dönüştürmenin yolunu açan Danıştay kararının tüm medeni dünyaya karşı “açık provokasyon” olduğunu söyledi.

Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın bu açıklamasının ardından Yunanistan’da bulunan diğer camiler için de kapatma,kiliseye yahut müzeye çevirme işlemi yapılabileceği konuşuluyor.

Kaynak : haberalternatif.com

Visits: 116

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN