Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Arkeolojiyi de İslam Düşmanı ilan etti

Arkeolojiyi de İslam Düşmanı ilan etti

Bakanlığı da zan altında bırakan Yeni Şafak yazarına tepki: “Bu işin son durağı IŞİD”

“Zihnen Bizans’ın çocukları olduklarını ispat edercesine Müslüman Anadolu kıtasının altını oyuyorlar” sözleriyle arkeolojik kazıları “arkeolojik emperyalizm” olduğunu öne süren Yeni Şafak Gazetesi yazarı Yusuf Kaplan’a, Arkeologlar Derneği’nden tepki geldi. Ülke genelinde 600 civarında arkeolojik kazı yürütüldüğüne işaret ederek “bu toprakların İslâmî tarihini, geçmişini kazıyacak, bu topraklarda bizim işgalci olduğumuzu göstermeye kalkışacak hummalı bir kazı çalışması yürütülüyor” ifadelerini kullan Kaplan’ın yazısının ardından açıklama yapan Arkeologlar Derneği, “Söz konusu yazınızla 2863 sayılı kanuna muhalefet ettiğinizden ötürü de yazınızı kınıyor ve bu yazınızı biran önce kaldırmanızı talep ediyor, Devlet Kurumlarımızdan ve arkeologlardan özür dilemenizi bekliyoruz. Ayrıca Cumhuriyet Savcılarını 2863 sayılı kanuna muhalefet ettiğiniz için de göreve davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘BİZANS’IN ÇOCUKLARI MÜSLÜMAN ANADOLU’NUN ALTINI OYUYOR’

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, arkeolojik kazıları hedefe aldığı 25 Haziran’da yayımlanan yazısında tepki çeken ifadeler kullandı. Akeolojik kazıların Anadolu’dan İslam’ın kökünü kazımayı hedeflediğini öne süren Kaplan, “Türkiye’nin dört bir tarafı, başta İstanbul olmak üzere, Anadolu’nun her tarafı, İslâmî köklerinden koparılarak, bu toprakların bizden önceki Rum, Ermeni, Hıristiyan geçmişi, pagan Yunan ve antik Ege ve Akdeniz uygarlıkları geçmişi kazınarak gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor harıl harıl… Zihnen Bizans’ın çocukları olduklarını ispat edercesine Müslüman Anadolu kıtasının altını oyuyorlar, her tarafı arkeolojik kazı çöplüğüne dönüştürmüş, gece gündüz demeden, Avrupa Birliği fonlarından fonlanarak, başka şer şebekelerden beslenerek bu toprakların İslâmî tarihini, geçmişini kazıyacak, bu topraklarda bizim işgalci olduğumuzu göstermeye kalkışacak hummalı bir kazı çalışması yürütülüyor ülkenin dört bir tarafında. 600 küsur kazı yürütülüyor el’an ekiplerle Anadolu çapında!” iddiasını dile getirdi.

‘GÖZ YUMARSAK BİZİ SÜRMELERİNİN ÖNÜNÜ AÇMIŞ OLURUZ’

Yazısının devamında, “Bu arkeolojik çalışmaların neredeyse hepsi antik, İslâm öncesi, ölü, bize bir şey söylemeyecek antik uygarlıklarla ilgili kazalar. Önemli olan çapı değil, miktarı. Şunu diyecekler yarın: Bu topraklar, Hıristiyanlığın suladığı topraklar, siz işgalcisiniz!” ifadelerine yer veren Kaplan, “İsrail’in Mescid-i Aksa’nın altını oyarak yaptığı arkeolojik katliamdan farksız bir arkeolojik katliam yapılıyor bu topraklarda! Bu topraklardan İslâm’ın izlerinin silinmesine göz yumarsak, bu topraklardan bizi sürmelerinin önünü açmış oluruz” dedi: [1]

ARKEOLOGLAR DERNEĞİ: ‘NEREDEN TUTSAN ELDE KALIYOR’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı da zan altında bırakan iddiaları öne süren Yeni Şafak Gazetesi Yusuf Kaplan’ın değerlendirmelerine Arkeologlar Derneği’nden tepki geldi. Kaplan’ın söz konusu yazısının bilim insanlarının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde görev yapan binlerce arkeoloğu hedef alarak mesnetsiz ithamlarda bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Asıl üzüntümüzün kaynağı Sayın Yusuf Kaplan’ın nereden tutsan elde kalan bu yazısına değil, kendi okurları tarafından benimsenmiş, ‘İslami hassasiyeti’ ile öne çıkan ve entelektüel bilgi birikimine sahip olduğunu her yazısında ima eden, yüksek lisans ve doktora eğitimini İngiltere’de almış bir yazarın, arkeoloji ile ilgili bu derece sığ düşüncelere sahip olabilmesidir” denildi.

‘MÜZECİLİĞİN TEMELLERİ OSMANLI DÖNEMİNDE ATILDI’

Arkeologların oturdukları yerden tarih üretmedikleri, bizzat arazide elde ettikleri verilerle bilgi ürettiklerinin altı çizilen açıklamaca şu görüşlere yer verildi: “Arkeoloji hurafe değil, somut kalıntıların yorumlanmasıdır. Belirtmek gerekirse Osmanlı Devleti döneminde, arkeoloji bilimi özelinde Osman Hamdi Bey’in de çabaları ile bu ülkede arkeolojinin ve müzeciliğin temelleri atılmış ama bu yeterli olmamış, onun bu değerli çabaları ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla vücut bulmuş, Cumhuriyetle yetişen genç arkeologlar ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ anlayışıyla arkeolojik çalışmalarını gerçekleştirmişlerdir.

‘YABANCI ARKEOLOJİ ENSTİTÜLERİ KARŞISINDA DİMDİK DURULDU’

Henüz daha İstiklal Savaşı yıllarında, 1921’de Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni kurmuş ve Cumhuriyetin ilk yıllarında genç insanlarımızı yurtdışına göndererek bu bilimi ülkemizde saygın hale getirmiştir. Türk Tarih Kurumu bu dönemde kurulmuş ve ülkemizde araştırma yapan yabancı arkeoloji enstitülerinin karşısında dimdik durulmuştur.

‘HİÇBİR KÜLTÜR DİĞERİNDEN ÜSTÜN DEĞİLDİR’

Türk arkeologları bu ülke topraklarında yaşamış ve yaşayan hiçbir kültürü hiçbir dini ötekileştirmemekle birlikte ‘hiçbir kültür bir diğer kültürden üstün değildir’ tedrisatından geçerek bilimsel araştırmalarını yapmaktadır. Arkeologların amacı belirli bir etnik kimlik ve dini topluluğu hedeflemek değil, Anadolu’nun maddi kültür varlıklarını bilimsel bir yöntemle araştırmaktır. Biz arkeologlar tarihin her katmanına saygı duyuyor ve bizden önce yaşayan kültürlerin izlerini silmeden objektif araştırma yapıyoruz.”

‘BU İŞİN SON DURAĞI IŞİD’E KADAR VARMAK OLUYOR’

“Bilimi inkâr ettiğinizde de bu işin son durağı ne yazık ki IŞİD’e kadar varmak oluyor ve oraya vardığınızda da ortada ne bir heykel, ne bir eski eser kalıyor, Irak’ta olduğu gibi” ifadelerine yer verilen Arkeologlar Derneği’nin açıklamasında “Bu düşünce yapısı ile de acaba asıl kim gizlice emperyalizme hizmet etmiş olmaktadır?” denildi.

‘TALİBAN, DAEŞ/IŞİD VANDALİZMİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR’

Tartışmalı yazıyı kaleme alan Kaplan’ın, batı toplumunun tarihi süreçte Avrupa’daki İslami unsurları sildiği tespitinin bir ölçüde doğru olmakla birlikte, günümüzde Taliban ve DAEŞ/İŞİD gibi terör yapılanmalarının vandalizmine değinmeyerek görmezden geldiği dile getirilen açıklamada, “bu durum karşısında Sayın Dr. Yusuf Kaplan’ın söz konusu radikal terör unsurlarıyla aynı düşünceyi paylaşmadığını açıkça beyan etmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘SAVCILARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ’

“Bu anlamsız korkunuz nedir Sayın Kaplan? Dik durduğumuz ve hiçbir emperyalist güçle işbirliği yapmadığımız sürece bu korkuya kapılmamızın da bir anlamı yoktur” denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Söz konusu yazınızla 2863 sayılı kanuna muhalefet ettiğinizden ötürü de yazınızı kınıyor ve bu yazınızı bir an önce kaldırmanızı talep ediyor, Devlet Kurumlarımızdan ve arkeologlardan özür dilemenizi bekliyoruz. Ayrıca Cumhuriyet Savcılarını 2863 sayılı kanuna muhalefet ettiğiniz için de göreve davet ediyoruz.”

Arkeologlar Derneği’nin açıklamasının tamamı okumak için: http://arkeologlardernegi.org/7877/arkeologlar-derneginden-yeni-safak-gazetesi-yazari-yusuf-kaplanin-arkeolojik-emperyalizm-bu-topraklardan-islamin-izlerini-siliyor-ama-biz-uyuyoruz-yine-b/

[1] (https://www.yenisafak.com/yazarlar/yusuf-kaplan/arkeolojik-emperyalizm-bu-topraklardan-islmin-izlerini-siliyor-ama-biz-uyuyoruz-yine-2058864

Visits: 44

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN