Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Döviz vergisinden ihracat belgeli kaçış

Döviz vergisinden ihracat belgeli kaçış

 

Döviz Vergisinde Şirketler yolu buldu, olan birikimini yabancı parada toplamak isteyenlere oldu.

Döviz ve altın işlemlerinde vergi oranının binde 2’den yüzde 1’e çıkarılması sonrası şirketlerin maliyetleri ciddi oranda artış gösterdi. Bu durumdan olumsuz etkilenen, özellikle yüksek meblağlı döviz işlemi yapan şirketler, alternatif yollar aramaya başladı. Bunlardan birisi de ihracatçı birlikleri. Bu şirketler, ihracat yapmamalarına karşın ihracatçı birliklerine kayıt olarak, döviz işlemlerinde vergi ödemiyor.

Kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2’den yüzde 1’e artırılırken, bazı işlemler bu vergiden muaf tutuldu. Bankaların yaptığı çeşitli kambiyo satışları, bazı döviz kredisi işlemleri, sanayi sicil belgesine haiz işletmeler ile ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışlarında BSMV sıfır oranında uygulanıyor.

İhracatçı birliklerine, henüz ihracat yapmasa bile şirketler üye olabiliyor. Bu açık noktanın iş dünyasında yavaş yavaş yayılmaya başladığı ve ihracatçı birliklerinde üyelik yoğunluğu oluştuğu belirtiliyor.

200 TL İLE KAYIT

İhracatçı birliklerine kayıt sırasında şirketlerin ihracat yapıp yapmadığına bakılmıyor. Giriş aidatı olarak sadece 200 TL ödeyen işletmeler, vergi mükellefiyet yazısı, nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri fotokopisi, taahhütname ve ticaret sicil gazetesi fotokopisi ile birliklere üye olabiliyor. Bu sayede işletmeler, sadece 200 TL karşılığında binlerce dolar vergi ödemekten kurtuluyor. Üyelik kaydının tamamlanmasından sonra ise her yıl için sadece 100 TL üyelik aidatı ödeniyor.

İş dünyası dertli
Döviz vergisinin artmasıyla maliyetlerinin yükseldiğini söyleyen iş insanları, farklı yollar aramak zorunda kaldıklarını ifade etmekteler. Bununla birlikte gerçekten ihracat yapan şirketler de, vergi ödememek için ihracatçı birliklerine kayıt yapılmasından rahatsızlık duyduklarını vurguladı. Bazı ihracatçılar, dövizle alakası olmayan kişi ve şirketlerin de bu yolu kötü amaçlı kullandığını kaydetti.
İlgili Haberimiz ;
https://fikir.news/ekonomi/serbest-doviz-fonlarinin-vergisine-zam/

Visits: 13

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Dolar Vergi

BİRDE BUNLARA BAKIN