Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
” Uzun Yürüyüş 5 “bu kez başarılı oldu..

” Uzun Yürüyüş 5 “bu kez başarılı oldu..

Çin’in ” Uzun Yürüyüş 5 ” isimli Roketi bu kez başarılı oldu.. Roket üçüncü kez başarılı bir şekilde ateşlendi.

Çin’in prestij roketi ” Uzun Yürüyüş 5″ ile ilgili iki kez sorunlarla karşılaşmıştı. Üçüncü denemede bu kez her şey yolunda gitti. Yük olarak özel bir uydu taşımakta.

Özellikle güçlü bir fırlatma aracının başarılı bir şekilde uygulamaya konulması, Çin’in iddialı uzay  planlarının yolunu açmakta. “Uzun Yürüyüş 5” roketi, Güney Çin adası Hainan’daki yeni Wenchang uzay istasyonundan Bugün (27.12.2019 Cuma günü) sorunsuz bir şekilde fırlatıldı.

Resmi haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre, 33 dakika sonra roket, bugüne kadarki  en modern ve sekiz ton ağırlığındaki en ağır Çin iletişim uydusu “Shijian 20” yi  yörüngesine bıraktı . Önceki iki uçuştaki motorlarla ilgili sorunlardan sonra, bu deneme sabırsızlıkla bekleniyordu.

2019 yılında Çin’in 34. roket fırlatma

Dünya’daki  ikinci en büyük ekonomiye sahip olan Çin ;  Ay ve  Mars’a planladığı uçuşların dışında  kendi uzay istasyonunun inşası için de bu başarılı fırlatma ile ,gelecek misyon programına sadık kalabilir. Bu yıl Çin’in 34. roket fırlatması oldu ki bu sayı  ABD’den 23 ve Rusya’dan da 20 adet  daha fazla.

Yeni roket,  Amerikan “Delta IV Heavy” veya “Falcon 9”, Avrupa’nın  “Ariane 5” veya Rus “Proton-M” ile karşılaştırıldığında dünyanın en kararlı roketlerinden biri . Ancak 2016’daki ilk uçuşla ilgili sorunlar yaşanmıştı. Bir uyduyu yörüngeye sokmakta  zorluk çıkmıştı. 2017’deki ikinci lansman tam bir başarısızlıktı çünkü ana motor başarısız oldu ve roket denize düştü.

Şimdi İstikamet Mars

Sorunun giderilmesi ve motorun gerekli modifikasyonu  planlarında iki yıldan fazla bir gecikmeye neden oldu.Uzay Programı’ndan Wu Yanhua devlet  televizyonuna verdiği demeçte   “Başarılı bir ateşlemeden  sonra, Çin’in ilk Mars misyonu ve  ay sondası Chang’e 5‘in  de  dahil olmak üzere başka büyük uçuşlar da olacak.” derken, herkes “Uzun Yürüyüş  5” ten “iyi haberler ” bekliyordu. .

Daha sonra, yeni roketin Temmuz veya Ağustos aylarında Mars’a bir uzay gemisi fırlatması  bekleniyor. Bu imkan kaçırılırsa, Dünya ve Mars tekrar uygun bir konuma gelene kadar yani 2022’ye kadar Çin’in  beklemesi gerekecekti. İnsanlı uçuşlar için yeni bir uzay aracıyla yapılan bir test Eylül ayında yapılacak. Yeni yılın sonunda başka bir ay uçuşu yapılması planlanıyor.

Çin yeni ISS’yi başlatabilir

Çin uzay programı tarihinde ilk kez “Chang’e 5” in Dünya’ya iki kilogram kaya örneği getirmesi bekleniyor. Her şey yolunda giderse, Çin uzay istasyonunun inşası 2021’de “UzunYürüyüş 5” ile başlamalıdır.

Biraz değiştirilmiş bir “5B” versiyonu, çekirdek modülü ve deneyler için diğer iki parçayı uzaya götürmek için hazırlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) 2024’te kapanacak olsaydı, Çin uzayda insanlı bir karakola sahip tek ulus olurdu. Ancak ISS’nin daha uzun süre çalışabileceği yönünde spekülasyonlar da var.

Çin uydu teknolojisinde de ilerleme kaydediyor. Uzmanlar, roketin yörüngeye koyduğu göksel cismin uzayda veri alışverişini çok daha yüksek bir hıza getirebileceğini bildirdi. Basın raporlarına göre, aynı zamanda kuantum şifrelemeye sahip, bu da askeri ve resmi iletişimi hata götürmez  hale getiriyor.

Çin,  ayın arkasına bir uzay aracı koyan dünyada  ilk  ülke oldu. “Chang’e 4” insansız sonda, ayın güney kutbuna yakın bir yere indi. Kanıt olarak, ilk fotoğrafı da gönderdi.

Ay Sondası Cheng'e 4 İniş yaparken
Ay Sondası Cheng’e 4 İniş yaparken

Takipçilikten Pazar liderliğine

Pekin’deki bir uzman Hong Kong gazetesi “Güney Çin Sabah Postası” na verdiği demeçte, “Bu uydunun misyonu Çin’in uzay iletişimindeki konumunu, takipçiden lidere değiştirecek.”

Çin de yıllardır kendi küresel navigasyon sistemini kuruyor. Amerikan navigasyon sistemi GPS ve Avrupa Galileo ile rekabet edecek durumda bir sistem. Proje direktörü Ran Chengqi’nin Pekin’de basına söylediği gibi, “Beidou” çekirdek sistemi zaten tamamlandı. Yeni yılın ilk yarısında iki uydu daha hizmete alındığında , ağ tamamlanacak. Ardından 24 uydu, navigasyonu destekleyecektir.

 

Bu Makale ZDF den tercüme edilerek yayına alınmıştır.
Orijinal Makale için buradan..

Visits: 9

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Ay Çin Mars Uzay

BİRDE BUNLARA BAKIN