Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Göz yaşartıcı bomba ile kafasından vuruldu..

Göz yaşartıcı bomba ile kafasından vuruldu..

26 yaşındaki Safaa al Saray, bir göz yaşartıcı bomba ile kafasından vurulup öldürüldükten sonra Irak’taki protestoların yüzü haline geldi.

Irak protestoları: Göz yaşartıcı gaz bombası ‘protestoculara yönelik’

Irak’taki protesto gösterilerinde Ekim ayının başlarından bu yana 300’den fazla insan öldürüldü.

İşsizliğe, yolsuzluğa karşı  ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik  protestoya katılan 26 yaşındaki Safaa al Saray gibi   birçoğunun, göz yaşartıcı bombaların kasıtlı olarak ve hedef gözetilerek ateşlenmesi sonucu  vurulduktan sonra öldüğü biliniyor.

Hükümet karşıtı protestolar Bağdat’ta Tahrir Meydanı’nda başladı ve ülkenin güneyindeki şehirlere yayıldı.

UYARI : 

BBC nin yayınladığı aşağıdaki video , Rahatsızlık verebilir.

Göz Yaşartıcı Gaz kullanımında hukuki sınırlamalar nelerdir..

Prof.Dr.Ersan ŞEN yayınladığı makalesinde detaylıca bilgi verdiği bu konuda dikkat çekici noktalara değinmektedir.

“Bu yazımızda; göz yaşartıcı gaz silahları ve mühimmatlarının kullanımın amacını, hangi durumlarda kullanım şartlarının oluştuğunu, insan sağlığı açısından zararlarını ve hukukiliğini ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendireceğiz…..

….
İHAM 05.12.2006 tarihli Oya Ataman/Türkiye kararında, toplantı ve gösteri yürüyüşünün dağıtılması sırasında bir zor kullanma aracı olarak biber gazı kullanılmasının İHAS m.3’de öngörülen işkence ve kötü muamele yasağını ihlal ettiği iddiasını destekleyici unsur veya delil niteliğinde belge sunmadığı için reddetmiş, ancak biber gazı kullanımında “gereklilik” ve “orantılılık” koşullarına uyulması gerektiğini, bu davada başvurucu biber gazına maruz kaldığını doktor raporu ile belgeleyemediği için biber gazı kullanımından dolayı ihlal kararı veremediğini ifade etmiştir.

Sonuç olarak İHAM; önüne gelen dosyalarda, göstericiyi doğrudan hedef alacak şekilde biber gazı atılmasının hukuki dayanağının olmadığı, başvurucuların fiziksel ve ruhsal acıya maruz kaldıkları, tüm bunların bireyi küçültecek ve alçak düşürecek nitelikte ve insanlık dışı muamele olduğunu kabul etmiş, ancak ihlal kararı verebilmek için bu kanaate varmasının yeterli olmadığı, biber gazına, işkence ve kötü muameleye maruz kalındığının somut delillerle ispat edilmesi gerektiği kanaatine varmıştır.

Göz yaşartıcı gazlarını kullanım alanına ilişkin, birçok insanın günlük hayattan veya basından, takip ettiği veya tanıklık olduğu kadarıyla ilk akla gelen kullanım yeri hiç kuşkusuz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapıldığı yerlerdir. Ancak göz yaşartıcı gazları yalnızca toplumsal olaylarda değil, spor müsabakaları ve diğer sosyal etkinlikler sırasında çıkan istenmeyen olaylarda da kullanıldığı bilinmektedir. Göz yaşartıcı gaz ve silahın kullanılma amacı; o etkinlikte bulunanlara veya çevresinde dolaşanlara, o sırada tesadüfen geçenlere zarar vermek, canlarını acıtmak veya yakmak, intikam almak veya cezalandırmak olmayıp, cebir ve şiddet içeren, can ve mal güvenliğini tehdit eden olaylara son vermek ve bu olayların daha vahim hal almasını önlemek, yani can ve mal güvenliğini gözetmektir.

Makalenin tamamı için buradan

Visits: 12

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN