Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Doktorlar Uyarıyor ; Coronavirüs….

Doktorlar Uyarıyor ; Coronavirüs….

Doktorlar, Çin Coronavirüs taşıyıcılarının hastalık belirtisi gösteremeyeceği konusunda uyarıyor
CAT taraması, dışarıdan enfeksiyon belirtisi olmamasına rağmen 10 yaşındaki Shenzhen’li çocuğun akciğerlerinde zatürre belirtileri gösterdi.
Salgını kontrol altına almak için ‘önemli’ katı karantina ve temas izleme rejimleri kurulmalı

Wuhan korona virüsü üzerinde yapılan yeni araştırmalar, virüsün belirgin semptomları olmayan bireylerin akciğerlerinde bulunabileceğini, bu da vak’aların sayısının 2003 Sars salgınının ölçeğine ulaşmasını önlemek için, katı karantina ve temas izleme rejimlerini önemli hale getirdiği sonucuna götürmekte.
Araştırmacılar tarafından “ zatürre (pnömoni)  gizli vakaları” olarak tanımlanan bu hastalar, yakın gözetim olmadan Wuhan virüsünün tehlikeli yükselişinde başka bir faktör olabilir. Enfeksiyona uğrayanların sayısı ve etkilenen ülkeler hızla artmaktadır.
Bulgular, Lancet tıp dergisinin Cuma günkü sayısında Hong Kong bulaşıcı hastalıklar uzmanı Profesör Yuen Kwok-Yung’un da bulunduğu ve Hong Kong Üniversitesi’ne kabul edilen yedi kişilik bir ailenin üzerinde  çalışmalara dayanan bir doktor ekibi tarafından tespit edildi.

China corona virus ile ilgili görsel sonucu
Ailenin altı üyesine, daha sonra dünya çapında artan alarma neden olan ve nasıl yayıldığına dair hiçbir ipucu olmadan 2019-nCoV olarak bilinen koronavirüs teşhisi kondu. Virüs ile enfekte olan altı aile üyesinden 10 yaşındaki bir çocuk, başlangıçta hiçbir dış semptom göstermedi, ancak akciğerlerinin CAT taraması,Groundglass opacity (GGO)  zemin camı pnömonik değişiklikler adı verilen, düzensizlikler ortaya çıkardı.

Raporda, “Bu çalışmada gösterildiği gibi, hastaların izole edilmesi ile  takip  ve karantina uygulamalarının mümkün olduğunca erken yapılması önemlidir, çünkü asemptomatik enfeksiyon mümkün görünmektedir” denilmekte.
Doktorlara göre, ailenin altı üyesi 29 Aralık ile 4 Ocak arasında Shenzhen’den Wuhan’a gitti ve asemptomatik enfeksiyonu olan çocuk – çalışmadaki Hasta 5 olarak adlandırıldı – gruptaki iki çocuktan biriydi.
Diğer çocuk, belirtileri göstermeyen yedi yaşında bir kızdı ve diğer  çocuğun aksine, “annesi tarafından Wuhan’da bulundukları süre boyunca çoğu zaman ameliyat maskesi taktığı bildirildi”.

Raporda, çocuğun akciğerlerinin CAT taramasının, dış semptomların olmamasına rağmen, “ailenin ısrarı üzerine” yapıldığını söyledi. Raporda, daha sonra Wuhan corona virüsü teşhisi konan diğer iki aile üyesinin hastanede ilk kez başvurduklarında ateşli  olmadığını kaydedilmekte.

Rapor, bu asemptomatik enfeksiyon örneğini  2003 yılında ortaya çıkan şiddetli akut solunum sendromu (Sars) salgını ile karşılaştırmakta.

Sars’lı asemptomatik hastalar “nadir” iken, 2004 yılında Guangzhou’daki küçük bir hastalık salgınını raporlayanlar tarafından – Güney Çin şehrinde bir yaban hayatı pazarının yeniden açılmasının ardından – geriye dönük bir araştırma yapıldığı, semptomatik yayılma vakalarının olduğunu gösterdi. dedi.
Raporda, “Bu pnömonisi şifreli vakaları, salgının yayılması için olası bir kaynak olabilir” denilerek. “Bu asemptomatik vakaların epidemiyolojik önemi üzerine daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.” önemine dikkat çekilmekte.
Araştırmacılar ayrıca koronavirüs ve vahşi hayvanlar arasındaki bağlantıya da değinmekteler . Wuhan’daki bir deniz ürünleri pazarında satılan yılan ,yarasa gibi evcil olmayan av hayvanları ile  virüs arasındaki bağlantı, Çarşamba günü Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi  (Çin HKÖM) genel müdürü Gao Fu tarafından doğrulandı.
Araştırmanın konusu olan ailenin hastalık öyküsünde ise , “Wuhan’daki Huanan deniz ürünleri toptancı pazarı dahil pazarlara ziyaretleri veya restoranlarda av eti yemesi de  dahil”  bulunmamakta.

Raporda, ilk evresinde vahşi hayvanlardan da kaynaklanan Sars salgından öğrenilen derslere dayanarak, “tüm  et ticareti ile  taşımacılığının bu tür vak’aları sonlandırmak için en uygun şekilde düzenlenmelidir” denilmekte.

Araştırmacılar, “2003 Sars salgınının aksine, Çin’in gelişmiş gözetim ağı ve laboratuvar kapasitesinin bu salgını birkaç hafta içinde tanıyabildiğini ve hızlı teşhisin geliştirilmesine izin verecek virüs genom dizilerini testler ve etkili epidemiyolojik kontrol ile açıkladığını belirterek, iyimserlik için bir imkan sundular.  ”

Wuhan koronavirüsünün elektron mikroskobu görüntüsü. Fotoğraf: Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Wuhan koronavirüsünün elektron mikroskobu görüntüsü.Foto: Çin HKÖM

Koronavirüs tanısı konan ve bir Wuhan hastanesine başvuran 41 kişiden oluşan ayrı bir çalışmadan elde edilen veriler, enfekte olanların çoğunun (41’in 30’u) erkek olduğunu ve bunların yüzde 32’sinin veya 13’ünün hipertansiyon veya diyabet gibi altta yatan hastalıklara sahip olduğunu gösterdi. Enfekte olanların ortalama yaşı 49’du ve grubun 27’si Huanan deniz ürünleri  pazarında bulunmuştu.
Anakara Çinli doktorlar tarafından yapılan çalışma Cuma günü Lancet’te de yayınlandı.
Virüs tarafından şu ana kadar 1000’den fazla kişi enfekte oldu ve 40’tan fazla kişi öldü. Tüm ölümler ve enfeksiyonların büyük çoğunluğu Çin’de meydana geldi.
Anakara Çin dışında, şu ana kadar Malezya, Avustralya, Fransa, Güney Kore, Singapur, Nepal, Tayland, Hong Kong, Vietnam, Tayvan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde enfeksiyonlar doğrulandı.

 

Visits: 163

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Çin Corona Virüs

BİRDE BUNLARA BAKIN