Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Teşvik Paketi ; Kim, Ne kadar destek alacak..

Teşvik Paketi ; Kim, Ne kadar destek alacak..

 

Koalisyon liderleri Çarşamba akşamı 130 milyar avro değerinde bir teşvik paketi üzerinde anlaştılar. Ama milyarlardan kim ne kadar yararlanıyor ?

Teşvik Paketi

TÜKETİCİ:

CDU, CSU ve SPD liderleri şaşırtıcı bir şekilde KDV’de geçici bir indirim konusunda teşvik paketinde anlaştılar. Bu, iç tüketimi güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bunun maliyeti yaklaşık 20 milyar avro. Özellikle, 1 Temmuz – 31 Aralık 2020 arasında, KDV oranı yüzde 19’dan yüzde 16’ya, indirimli oran yüzde 7’den yüzde 5’e düşürülecektir. İndirimli fiyat, gıda gibi günlük ürünler için geçerlidir. Bununla birlikte, buradaki soru, bu vergi indirimi şirketlerinin ne kadarının tüketicilere geçtiğini göstermektedir. Günlük mallar gibi rekabetin yüksek olduğu alanlarda, indirimin büyük bir kısmının tüketicilere ulaşması muhtemeldir. Dayanıklı tüketim mallarında durumun böyle olup olmadığı hala izleniyor.

AİLELER VE KİTALAR:

Aileler daha fazla para alacaklar. Çocuk parası alma hakkına sahip her çocuk için bir kereye mahsus olmak üzere 300 EUR’luk bir çocuk bonusu planlanmaktadır. Bonus vergilendirilmelidir, ancak temel güvenliğe (Hartz IV gelirleri) dahil edilmez. Gündüz bakım merkezleri ve kreşlerin genişletilmesi, hijyen durumunu iyileştirmesi ve dönüştürülmesi veya yeni inşaatları için, ayrıca bir milyar avro daha eklenmelidir .

Wirtschaftshilfe in der Coronakrise: „Wir brauchen derzeit kein ...

SÜRÜCÜ VE OTOMOTİV:

Büyük koalisyon, düşük emisyonlu benzinli ve dizel otomobiller için bir satın alma primine karşı karar verdi – bunun için planlar oldukça tartışmalıydı. SPD liderliği buna karşıydı. CSU patronu Markus Söder’in açıkladığı gibi, benzinli ve dizel araçlara olan talep, düşük KDV ile artırılmalıdır.

Bununla birlikte, Union ve SPD’nin zirveleri elektrikli otomobiller için önemli ölçüde daha yüksek primler verdi. Federal hükümetin mevcut “çevresel bonus” için sağladığı fon, net liste fiyatı 40.000 Euro’ya kadar olan elektrikli araçlar için 2021 yılı sonunda 3.000’den 6.000 Euro’ya yükselecek. Üreticilerin de fonları var.

Koalisyon ayrıca elektrikli otomobiller için şarj ağının genişletilmesi ve pil hücresi üretiminde araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi için 2,5 milyar avroluk ek yatırım yapmayı planlıyor. Üreticiler ve yan sanayinin gelecekteki yatırımları için, 2020 ve 2021 için 2 milyar Euro’luk bir “bonus programı” başlatılacak. Otomotiv endüstrisi, dijital değişime ek olarak alternatif sürücülere zor bir geçiş geçiriyor.

Elektrikler ne zaman gelecek? BEDAŞ ve AYEDAŞ 20 Nisan İstanbul ...

ELEKTRİK:

Vatandaşlar ve şirketler yüksek elektrik maliyetlerinden kurtulmalıdır. Bu amaçla, yeşil enerji santrallerinin tanıtımına yönelik EEG ek ücreti, federal bütçeden hibeler yoluyla 2021’den itibaren azaltılacaktır.  Şimdi 2021’de kilowatt saatte 6,5 sent ve 2022’de 6 sent olmalı – şu anda vatandaşların elektrik faturası ile ödediği vergi 6.76 sent. Karşı önlemler olmadan, uzmanlara göre, önümüzdeki yıl önemli ölçüde daha yüksek olmalı.

DEMİRYOLU VE YEREL TAŞIMACILIK:

Deutsche Bahn, Corona krizindeki gelir açığı için milyarlarca dolarlık hibe alıyor. Federal hükümet, federal mülkiyet grubuna 5 milyar avroluk ilave sermaye sağlamak istiyor. Yerel toplu taşıma için de 2,5 milyar avroluk yardım yapılması planlanıyor.

BELEDİYELER:

Özellikle ticaret vergisi ana gelir kaynağı olduğundan, belediyeler yüksek vergi kaybı riski altındadır. Ticaret vergisi gelirlerindeki kayıplar artık federal ve eyalet hükümetleri tarafından karşılanacak. Federal hükümet neredeyse 6 milyar avroyu devralmak istiyor.

Amaç: Belediyeler harekete geçmeye ve yatırım yapmaya devam etmelidir – bu, örneğin inşaat endüstrisi ve vasıflı ticaret için önemlidir. Federal hükümetin eski borçlar alması gerekmiyor, Maliye Bakanı Olaf Scholz (SPD) Birliğin direnişi nedeniyle bunu yapmayı planlayamadı.

ÇALIŞANLAR VE İŞVERENLER:

Corona krizinin bir sonucu olarak, tüm sosyal güvenlik fonlarına yapılan harcamalar artmaktadır. Ücretli olmayan işgücü maliyetlerinde bir artışı önlemek için koalisyon bir “Sosyal Garanti 2021” planlıyor. Sosyal güvenlik primleri, federal bütçeden milyarlarca dolarlık sübvansiyonlar yoluyla maksimum yüzde 40 oranında dengelenecektir. Bu, çalışanların net gelirini korumak ve işverenlere güvenilirlik sağlamak için tasarlanmıştır.

ŞİRKETLER:

Özellikle stres altında olan sektörler ve şirketler milyarlarca ek teşvik desteği almaktadır. “Köprü yardımları” en fazla 25 milyar avro olarak planlanıyor. Amaç, satışları çökmüş küçük ve orta ölçekli şirketler arasında bir iflas dalgasının önlenmesidir. Köprü yardımı Haziran – Ağustos ayları arasında sağlanacaktır.

Otel ve catering ticareti, kulüpler ve barlar, seyahat acenteleri, şovmenlerin yanı sıra alt liglerdeki profesyonel spor kulüpleri gibi sektörlere de uygulanmalıdır. Üç ay boyunca 150.000 Euro’ya kadar olan sabit işletme maliyetleri geri ödenecektir. Kültür sektöründeki korona etkilerini hafifletmek için bir milyar avroluk bir program da planlanıyor.

Şirketler için vergi indirimi de planlanmaktadır. Bu, sözde vergi zararı taşımasını uzatır. Şirketler cari yıldaki krizle ilgili kayıpları bir önceki yıla göre karla dengeleyebilir – bu likiditeyi güçlendirmelidir. Şirketlerin daha fazla yatırım yapmaları için koalisyon da amortisman kurallarını iyileştirmek istiyor. Ayrıca, kurumlar vergisi kanunu modernize edilmelidir.

 

Kararın detaylarını buradan okuyabilirsiniz – Die Beschlüsse im Detail finden Sie hier

Visits: 72

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Almanya Teşvik Paketi

BİRDE BUNLARA BAKIN