Vizyonumuz
''Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz.''

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Der Spiegel ” Halk Bankası davası korkunç sonuçlar doğurabilir “

Der Spiegel ” Halk Bankası davası korkunç sonuçlar doğurabilir “

 

Avrupa’nın hükümetler deviren haftalık haber dergilerinden Der Spiegel, yeni sayısında Halkbank’ın New York’taki mahkemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “güç durumuyla” ilgili ayrıntılı bir habere yer verdi.

A3 Haber Merkezi | Ünlü Alman dergisinin, “mutfak”tan bölümünde, dört sayfa ayrılan habere bu davanın muhtemel sonuçları nedeniyle özellikle dikkat çektiği gözlendi. Şebnem Arsu, Maximilian Popp ve Alexander Sarovic imzalı geniş habere göre, Halkbank davası sadece Erdoğan rejimi için değil, Türkiye ekonomisi için de “korkunç sonuçlar” doğurabilecek gibi görünüyor.

Erdoğan da sorumlu tutulabilir

Dergi, New York’taki mahkemede, Türk devlet bankası Halkbank’ın Reza Zarrab’a, İran yaptırımlarının ihlalinde Erdoğan hükümetinin talimatıyla yardımcı olup olmadığının açıklığa kavuşturulacağını belirtti. Halkbank davasının “uluslararası bir ekonomik polisiye” olduğuna dikkat çekilen haberde, bu davanın Recep Tayyip Erdoğan’ı çok olumsuz etkileyebileceği hatırlatıldı.

Reza Zarrab’ın Türkiye-İran ilişkileri, Halkbank’ın bu ilişkilerdeki rolü, Erdoğan hükümetiyle bağlantısı ve Halkbank eski başkan yardımcısı Hakan Atilla’nın yeri irdelenen haberde “ABD’de hapse mahkûm olan Hakan Atilla’nın cezasını çektiği, dolayısıyla bu yaptırımlar konusunun onun için kapandığı, ama aynı şeyin Halkbank ve Türk hükümeti için söylenemeyeceği” belirtildi.

“Bir Türk polisinin ABD’ye 2017’de bu davayla ilgili belgeleri gizlice getirmeyi başardığına” işaret edilen Der Spiegel haberinde kanıtların çok ağır olduğunun altı çizilirken, birçok Türk yetkilinin de Halkbank’a bu davadan ağır bir ceza çıkacağı görüşünde olduğu iddia edildi. Rex Tillerson ile önceki Başkan Donald Trump’ın eski güvenlik danışmanı John Bolton’ın açıklamalarına da yer verilen haberde Halkbank’a belki 20 milyar dolarlık bir ceza da gelebileceği, uluslararası banka sisteminden (Swift) atılabileceği, bunun sadece banka için değil Türkiye ekonomisi için de altından kalkılması güç bir darbe olacağı vurgulandı. Dergiye göre, Halkbank iflas ederse, Türkiye’nin 2001 çöküşünü yeniden yaşaması mümkün.
Reza Zarrab’ın FBI soruşturmasında Erdoğan’ı ağır biçimde suçladığını iddia eden ünlü haber dergisi, Erdoğan hükümetinin bu davayı engellemek için girişimlerinin, Trump’ı ikna etme çalışmalarının ve harcanan milyonların da dökümünü verdi.

Joe Biden mahkemeye karışmayacakmış

Der Spiegel haberine göre en önemli gelişme, Başkan Joe Biden’ın bu davaya hiç karışmayacağı ve mahkemenin kararını bekleyeceği doğrultusunda. Davanın 1 Mart’ta başlaması öngörülen ilk duruşmasının, Halkbank’ın bir yetki başvurusu nedeniyle gecikeceğini belirten uzmanlar, ancak bu formalitenin kısa bir süre içinde tamamlanacağını bildirdiler.
Der Spiegel’e göre, devlet başkanı olduğu için Erdoğan’ın dokunulmazlığı var ve bu nedenle suçlanması mümkün değil, ama dava boyunca aynı Erdoğan’ın uluslararası itibarının yerle bir olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak ; Der Spiegel, a3haber

Visits: 67

Lütfen Beğeninizi Paylaşarak Bize Destek Olunuz
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN